« na obsah

Pražská NEJ...


Dneska už nevím, kde jsem vzala, že po připojení Točné k Praze je právě tohle NEJvyšší vrchol Prahy a navíc že měří 420 m n.m. Ve svém bludu jsem si žila pěkných pár let, ovšem po pravdě - nijak mě to nevadilo a v ničem mě to neomezovalo. Letos v lednu jsem ale zcela náhodně zjistila, že Točná má sotva 372 m n.m., a to teda vím, že žádná NEJ výška není, protože Bílá Hora je vyšší. Tak kde je teda ten NEJvyšší vrchol Prahy?!?

Dneska už není nic složitého zapátrat. Stačí otevřít noťas a zeptat se strýčka Gůgla a během deseti minut máte odpověď. Musím říct, že jsem byla docela překvapená tím, co jsem zjistila. Pražské NEJvyšší nedosahuje ani 400 m n.m. - leží ve výšce "jen" 399 m n.m. A navíc to ani není žádný vrchol. Je to "jen" kóta na severovýchodním úbočí mimopražského vrcholu Růžová (410 m n.m.), kterým prochází hranice Prahy. Místo se nazývá Teleček, ale tento název není příliš rozšířen.

NEJvyšší kóta Prahy = Teleček, 399 m n.m. (udává se i 397 - 399 m n. m.) je kóta, která je nejvyšším místem na území Prahy. Podle plánu města z Kartografie Praha se tato kóta nachází na hranici Prahy, resp. na hranici pražského katastrálního území Sobín (v městské části Praha-Zličín) a území obce Chrášťany, v neosídlené lokalitě s pomístním názvem Za hospodou, asi 1,2 km jižně od zástavby Sobína a asi 0,5 km severně od dálnice D5. Ve skutečnosti nejde o vrchol, ale jen o místo, kde hranici Prahy protíná pozvolna klesající východoseverovýchodní hřebínek, jehož nejvyšší vrchol Růžová (410 m n. m.) leží severně od Rudné, odkud nevýrazný hřebínek pokračuje dále na severozápad k Červenému Újezdu. Není proto nejvyšším pražským kopcem. Název „Teleček“ se v mnoha mapách a plánech vůbec neuvádí. Míst s podobnou nadmořskou výškou je na rozsáhlé ploché terase, do níž zasahuje západní část Prahy a území sousedních obcí, více.

Naproti tomu NEJvyšší vrchol je paradoxně o celých 7 výškových metrů nižší - měří „jen“ 392 m n.m. (uvádí se 390 – 392 m n.m.), jmenuje se Kopanina a je to vlastně taková placka, resp. pole, u Třebonic za nákupním centrem Zličín. Měla jsem pocit, že kdyby při podzimní orbě trošku víc zabrali pluhem, měla by Praha NEJvyšší vrchol úplně někde jinde chichichi.

NEJvyšší vrchol Prahy = Kopanina, 392 m n.m. (uvádí se 390 - 392 m n. m.) je plochý kopec a vrcholová kóta, která je jedním z nejvyšších míst v Praze, někdy uváděna i jako vůbec nejvyšší vrchol Prahy. Vrchol se podle plánu města z Kartografie Praha nachází na nezastavěné pláni v katastrálním území Stodůlky, v těsné blízkosti hranice Třebonic, jižně od Rozvadovské spojky a přilehlého objektu vodáren, východně od obchodní zóny Avion Shopping Park (Tesco a Ikea) marketingově přičítané ke Zličínu. Na pláni kopce má být přibližně v letech 2008–2023 budováno Západní Město, do oblasti údajného vrcholu poblíž vodárny je plánována vilová zástavba.

Tak tohle jsem opravdu nečekala. Praha má kopců, a pořádných, že je ani nespočítám a nakonec její NEJvyšší bod vlastně ani žádný kopec není. Na to se teda musím dojet podívat. A jak jsem si řekla, tak jsem si i naplánovala a teď už můžu říct, že i zrealizovala chichichi.

Původně jsem si myslela, že nás pojede asi 5, což mi přišlo jako přijatelná skupinka pro experiment po pražských NEJ. Nakonec se nás ale na startu sešlo 11 a po cestě se přidala ještě dvanáctá. A to už ve mě byla trošku malá dušička, jestli budou všichni svolní s plánovaným cílem. Ale co, ono to nějak dopadne... A taky dopadlo chichichi.

Sešli jsme se v sobotu 1. 3. 2014 na Hradčanské u metra, tzn. ve výšce asi 233 m n.m. Od NEJvyšší kóty Prahy nás dělilo asi 166 výškových metrů, ale měli jsme je rozložené zhruba na 15 km, takže to nebylo nic dramatického. Najít u Sobína NEJvyšší hřeben také nebylo nic těžkého. Zcela nepřehlédnutelně se tyčil jižním směrem jako hradba. Horší bylo najít tu správnou kótu. Kudy ale v poli vede přesná hranice Prahy, to se odhadnout nedalo, takže jsme nakonec vyjeli asfaltovou cestou na hřeben, což bylo NEJvýše položené místo, kterého jsme mohli na kolech dosáhnout. Podle výškopisu.cz jsme sice stáli asi 4 metry pod NEJvyšší kótou, ale kdo by troškařil, když nám Praha i tak ležela u nohou chichichi.

Po pravdě řečeno, nebýt to NEJvyšší místo v Praze, nebylo by na něm nic zajímavého. Stojí tu technický objekt Pražských služeb, místa využívají letečtí modeláři, je odtud nádherný výhled na letiště a západní okraj Prahy a v jasném dni odtud bude určitě vidět minimálně i Říp a Trosky, ale jinak tu není nic. NIC, NIc, nic... Ikdyž vlastně – bylo tam krásně. Byl tam klid a poměrně ticho. Ani hluk dálnice sem nedoléhal. A s Prahou u nohou to byl přece jenom zvláštní pocit chichichi.

NEJvyšší kótu Prahy jsme měli za sebou, tak ještě ten NEJvyšší vrchol. Ale s prázdným bříškem se to špatně objevuje, takže jsme nejprve sjeli do Chýně, kde jsme se v Pivovarské krčmě výborně zexhumovali. Jedinou vadou snad bylo jen to, že nedělali presso a cappuccino a latté, ale jen rozpustnou kávu a turka. Nutno jim však přičíst k dobru, že kávu nevařili z žádných hnusných levných bukvic, ale z dobré a voňavé kávy. Ikdyž... co je rozpustná káva za kávu, že chichichi.

A když už jsme zdolávali ta NEJ, vzali jsme to z Chýně na Rudnou přes vrchol Růžová (410 m n.m.), což je vrchol, na jehož severovýchodním úbočí leží Teleček a NEJvyšší kóta Prahy. To aby si pak snad někdo neztěžoval, že byl o něco ochuzen chichichi.

Pak už jsme ale bez dlouhých okolků zamířili k tomu NEJvyššímu vrcholu Prahy. Najít ho v poli nad Třebonicemi nebylo nic těžkého, protože to bylo vyvýšené místo, kam se z pole házejí šutry a navíc zde byla triangulační tyč. Na vrcholu je vždy příjemné si sednout a posvačit, a tak jsme se i my usadili a posvačili. Pravda, člověk se přitom zpravidla kochá okolní krajinou a obhlíží panoramata, tady to v tomto ohledu bylo trošku horší. Směrem na jih byly před námi vzrostlé stromy – tak to se najde i na jiných vrcholech, nicméně tady to byl ještě jeden z těch lepších výhledů. Na východ jsme viděli usedlost v Chabech, ta také ještě oku lahodila, na sever už ale bylo jen nákupní centrum Zličín a na západě dálnice. Jo, jsme holt v Praze chichichi.

Musím říct, že NEJvyšší vrchol Prahy působí poněkud komicky – taková mulda v poli. Jak ho tady vůbec někdo mohl vyšťourat?!? Na druhou stranu se na něj ale člověk nemusí sápat krkolomným výstupem. A jednou je holt NEJvyšší, tak to lze zkrátka považovat za určitou raritu. Přece jenom na Sněžce už svačil kde kdo a nejednou, ovšem kdo může říct, že posvačil na NEJvyšším vrcholu Prahy chichichi. Jak mi ale řekl strýček Gůgl, je otázka, jak dlouho bude tento vrchol NEJvyšším vrcholem, protože se tady plánuje vilová zástavba a tím pádem bude vrchol víc než srovnán se zemí... Na jednu stranu je to škoda – určitě je to svým způsobem zajímavost.

No a to bylo z našeho sobotního výletu v podstatě všechno. Z Hradčanské na Hradčanskou jsme najeli příjemných 43 km, nakonec jsme si při hledání pražských NEJ užili i nemálo legrace a myslím, že nikdo nelitoval, že se na ty pražská NEJ vysápal chichichi. A byl tu i jeden bonus - vzhledem k tomu, že jsme byli NEJvýš, tak domů jsme to absolutně všichni měli jen a pořád s kopce. A to mělo také své kouzlo chichichi.

Fotky, mapa a další info.

1. 3. 2014


logo na hlavní stránku copyright © vrstevnice 2014