« na kalendář

pondělí 25. - sobota 30. srpna 2014

Nach Gmünd

na rajčeti
můj blog
blog na kole.cz + diskuze
slunečno a teploty se držely kolem 20° C, na cestu tak akorát.
mapa
mě ukázal tachometr 33,8 km, z Veselí to ale bylo asi 25km.
  • vlakem R1545 Ferdinand Kinderman ve 13:33 do Veselí nad Lužnicí (15:27), protože dál byla výluka a bylo zbytečné přesedat na bus, když jsme mohli jet na kole.
  • těsně před výstupem z vlaku jsme zjistili, že nemáme žádný vařič - tak dlouho jsme se před odjezdem dohadovali, že je zbytečné, aby každý bral bombu a vařič až je nevzal nikdo... Ano, byl čas přiznat, že mám tajnou pojistku = elektrický ponorný vařič. A překvapivě se neozvaly žádné poznámky o tom, že sebou tahám zbytečnosti chichichi.
  • ve Veselí jsme ještě učinili pokus o koupi nějakého vařiče, ale neuspěli jsme. Tak jsme to ponechali osudu...
  • z Veselí jsme to vzali nejkratší cestou na Hamr. Odtud jsem původně chtěla na Metel, ale odradil mě kus cesty, co vede polňačkou. S kolem na těžko se mi tam drncat fakt nechtělo. A tak jsme to vzali po asfaltových lesních cestách až na Peršlák.
  • Peršlák - Evženovo údolí - tady jsme dali pauzičku a večeřičku. Byl akorát tak čas doplnit něco do žaludku. Ostatně nebylo jisté, zda dál ještě nějakou hospodu potkáme a spát o hladu se nám nechtělo.
  • dál jsme jeli na Jemčinu - tady nás překvapil zbrusu nový asfaltový koberec. Docela škoda, protože tu byla pěkná lesní cesta. Asflatování zřejmě souvisí s rekonstruovaným objektem Zadní Dvůr, a to ve velmi honosném stylu.
  • Jemčina - z roku 2006 si tenhle zámek pamatuji jako krásně zrekonstruovaný objekt. Teď mě vzhled nemile překvapil. Objekt chátrá, restaurace i penzion jsou uzavřeny a plot i blízké okolí zámku se zcela evidentně hodí jen k reklamě. Černínové by ze současného stavu svého vyhlášeného loveckého zámečku asi radost neměli...
  • RS Bateria Slaný - příjemný kemp na břehu Nežárky. Byl konec sezóny, takže byly volné i chatky - s ohledem na předpověď jsme toho využili a dobře jsme udělali, protože v noci se přehnalo pár pořádných slejváků.
RS Bateria Slaný, Jemčina - moc příjemný kemp na břehu Nežárky. Je tu dost místa pro stany, ale k dispozici jsou i chatky. WC je volně přístupné, sprchy jsou na klíč, takže čistota je zaručena. Před sociálkama jsou volně přístupné umývárky se studenou vodou. Teplá voda je jen ve sprchách a na žetony. K dispozici je i kuchyně s kuchařkou, takže bylo možné objednat si snídani. V areálu je také hospoda a kde se pivo točí, tam špatně být nemůže chichichi.
v noci začaly přeháňky a chvílemi to vypadalo, že snad ani pršet nepřestane. Nakonec se ale počasí umoudřilo a celý den bylo jen zataženo. Teploty se držely kolem 18° C.
mapa
cca 63,2 km
  • ráno jsme se probudili do deště, ale zatím nebyl důvod k panice. V chatičkách nám bylo víc než dobře.
  • ale co by to bylo za ráno bez čerstvé kávy nebo čaje, že?!? Ano, nastal čas pro můj ponorný vařič. Došla jsem pro ešus vody, zapla vařič a už jsme se začali těšit na hrnek teplého voňavého životabudiče. První várka vody se zdárně uvařila, ale pak jsem udělala osudovou chybu - ponorný vařič jsem vyndala z vroucí vody, zalila jsem připravené hrnky a na ponorák jsem do ešusu nalila novou várkou studené vody...
    Ano, tušíte správně. Od této chvíle jsme byli definitivně bez jakéhokoli vařiče...
  • na další horkou vodu jsme si museli počkat, až se otevře kuchyň, ale za to jsme ke kávě dostali i objednanou snídani - výborný domácí meruňkový koláč. Paní kuchařku tu tedy mají opravdu skvělou.
  • po snídani s námi začali "šít čerti". Intenzita deště sice neustávala, ale mezi jednotlivými přeháňkami byly čím dál větší pauzy. A tak jsme začali balit s tím, že jedenáctá rozhodne.
  • a opravdu rozhodla - pršet přestalo, takže jsme dali startovní pivo a kávu a vyrazili jsme jižním směrem.
  • před Stráží nad Nežárkou jsme plánovali udělat zastávku u jakýchsi mohyl a na židovském hřbitově. Obojí jsem našla v mapě. Ale místo mohyl, o nichž jsem se nikde víc nedozvěděla, jsme našli sběrný dvůr a místo židovského hřbitova velký pískový lom...
  • Stráž nad Nežárkou - zastavili jsme se u zámku, ale zakázán byl jakýkoli vstup s kolem, tak jsme rychle ztratili zájem o další prohlídku. A na hospodu zase bylo moc brzy. Nějak nebyl důvod se ve Stráži déleji zdržovat, a tak jsme pokračovali dál. Vybrala jsme cestu po vesnických silničkách a jelo se nám velmi příjemně. Provoz téměř žádný a kolem nás lesy nebo rybníky. Zkrátka jihočeská idyla v plné palbě chichichi.
  • Chlum u Třeboně - tak tady už naopak byl nejvyšší čas nějakou hospodu navštívit. A po výborném obědě jsme objeli i místní železářství a rybářské potřeby a byli jsme úspěšní - podařilo se nám koupit klasický malý vařič na tuhý líh!!! To bylo radosti chichichi.
  • z Chlumu jsme jeli bývalou signálkou podél hranic. Tyhle silničky bývají občas loterie - někde je asfalt dobrý, jinde je to tankodrom. Tady se ale jelo parádně. Silnička jedna báseň, v podstatě furt a pořád z kopce a kolem jen samé lesy, ticho a klid.
  • motorest Halámky u hranic - tak tohle bylo místo, kde se zastavil čas. Dokonalý skanzen socialismu silně "provoněný" cigaretovým kouřem. Tady se zastavil čas někdy před revolucí. Na dveřích sice cedulka zvala na výborné presso, ale káva byla jen rozpustná. Čaj nějak nemohli najít a obyčejnou vodu nám odmítli natočit s tím, že netuší, zda je pitná. Nakonec byli uspokojeni aspoň pivaři, i když jen lahváčem. Obsluha se omlouvala, že čekají zboží. Jak dlouho jsme se ale raději neptali...
  • České Velenice - divné město. Zaprášené, nezajímavé, smutné. Nešlo přehlédnout, že tady prosperují jen obchody našich vjetnamských spoluobčanů nebo ty s červenou lucerničkou nad vchodem. Ne, nevidím tohle poprvé - stejná situace se opakuje i v jiných hraničních městech. A je mi z toho vždycky smutno...
  • Gmünd - projeli jsme bývalou celnicí a jako mávnutím kouzelného proutku jsme se ocitli v jiném světě. Hranice už pár let neexistují, ale v obdobných místech budou patrné ještě hodně dlouho. Rozdíl mezi životem na České a Rakouské straně hranice je tady víc než do očí bijící.
  • Camping Sole-Bad-Felsen nebylo obtížené ho najít, jeli jsme zkrátka podle ukazatelů na Aquapark.
    Brána kempu ale byla pevně uzamčena a v recepci nikdo. Jak to?!? Vždyť mají mít otevřeno až do 22 hodin?!? Bez úspěchu jsme vyzkoušeli všechny brány a nakonec jsme se rozhodli zajet do vedlejšího hotelu, a dotázat se. A zvolili jsme dobře, protože hotelová recepce obsluhovala i camp. Jak jsme později zjistili, bylo to dokonce napsáno na bráně, ale to by se na ceduli nesmělo číst jen to, co je napsáno velkým písmem chichichi.
Camping-Platz Sole-Felsen-Bad - camp je vzorně rozdělen na jednotlivá stanoviště. Je určen hlavně pro karavany, ale je zde i prostor pro stany. A je to klasický Rakouský camp, takže sociálek je víc než dost a jsou čisté, teplá voda je v ceně, k dispozici jsou dřezy na nádobí, pračka a sušička. Jen obchod a kuchyňka chyběly. Za to tu byl grilovací kout. Cena je trošku vyšší, ale to zřejmě souvisí s tím, že jde o camp patřící k Aquaparku.
celý den přeháňky. Ale tentokrát mezi nimi byla vždy aspoň hodinka bez deště chichichi. Teploty se držely kolem 18° C.
  • ráno jsme se opět probudili do deště. Dneska nám to ale bylo dost jedno, protože v plánu byla JEN návštěva "sole badu".
  • v pauzách mezi přeháňkami jsme ráno měli dost času uvařit čaj a kávu a když v půl osmé přijelo pekařské auto s čerstvým pečivem, nechybělo nám vůbec nic. Dnes jsme nikam nespěchali, takže co víc si přát, než ležet ve stanu ve vyhřátém spacáčku s hrnkem voňavé kávy, čerstvým pečivem a knihou. A když nám k tomu na stan ještě zabubnovaly dešťové kapky, byla ranní siesta dokonalá.
  • kolem desáté nás už ale polehávání ve stanech nebavilo. A na bazén zase bylo brzy. Tak jsme navlékli pláštěnky a vydali jsme se k blízké benzínce na jednu "lepší" kávu a já jsem navíc měla nutkavou potřebu sníst pytlík gumových bonbónů. Vypadalo to jednoduše, ale dostat se přes kruháč, který byl zcela evidentně jedním z důležitých dopravních uzlů na okraji města, byl trošku logistický problém. Nicméně zvítězili jsme a za odměnu jsme si mohli dát jednu skvělou Milchkaffee (a já pytlík gumáků) pěkně u stolečku v suchu a teple.
  • pro zpáteční cestu jsme si už našli stezku pro pěší, která vedla po hrázi jezera. A byla to moc příjemná cesta. Všude klid a ticho a vzduch po dešti nádherně voněl.
  • blížila se druhá odpolední, takže čas akorát tak vzít plavky a jít se naložit do teplých slaných bazénů v sole-felsen-bad. Zvolili jsme 4-hodinové vstupné - díky tomu, že jsme byli ubytováni v kempu, měli jsme ho za cenu 2-hodinového. A to se vyplatí chichichi.
  • v aquaparku nás překvapilo, že valná většina návštěvníků byli Češi. Ale na jednu stranu se není čemu divit. Z Česka je to kousek a co s dětmi na konci prázdnin, když je deštivo... Mě teda koncentrace mrňat moc dobře nedělala, ale tohle zařízení projektoval někdo s mozkem, protože prostor je rozdělen na dvě zóny - bazénovou, kam mohou všichni, a pak saunovou, kam se může až od 16 let. Sice jsme prolezli bazény ve společné části, ale pak jsme zalezli do části saunové a už jsme tam zůstali. K dispozici bylo množství druhů saun, pára, bazénky, vířivky a, samozřejmě, i jezero chichichi. A co bylo naprosto fantastické, to byla vyhřívaná kamenná lůžka z růženínu v odpočinkové místnosti.
  • Co mě ale v sole-badu opravdu nepotěšilo, to byla místní restaurace. V aquaparcích mimo Česko mám velmi ráda tyhle restaurace, ale tady to bylo tak nějak na úrovni české samoobslužné jídelny či "fást fúdu". V nabídce jídla typu "co friťák dal" nebo boloňské špagety, v salátovém pultu se krčily 4 skoro prázdné misky, obsluha velmi nepříjemná a kultura stolování nulování. Všude neodnesené tácy a opatlané stoly.
    Jen sladký pult nezklamal - výběr skvělých zákusků a koláčů byl dostatečný a káva byla výborná.
  • čtyři hodiny nám utekly jako voda. Ze sole-badu jsme se co nejrychleji překulili zpátky do našich stanů a ve spacáčku pěkně pokračovali v relaxaci. Další den nás zase čekalo kolo, tak jsme si to lenošení rychle ještě užili chichichi.
od rána se rýsoval krásný den a také byl. Sluníčko svítilo a teploty se šplhaly k 24° C.
mapa
  • ráno jsme počkali, až nám sluníčko osuší stany, zabalili jsme se a vyrazili jsme. Vybrali jsme si cyklotrasu kolem Gmündu, která nás dovedla do centra města - včera jsme si ho kvůli dešti nestihli prohlédnout, tak jsme se rozhodli napravit to teď. A stálo to za to. Gmünd je velmi pěkné městečko.
  • nakonec jsme tu zůstali i na oběd - přece jenom nebyla jistota, že v malých rakouských vesničkách potkáme ve čtvrtek odpoledne otevřenou hospodu.
  • z Gmündu jsme pokračovali po cyklostezce, ke které jsme měli prospekt, a hned na začátku jsme pochopili, co se v reálu skrývalo pod tajemným označením "push zona" - byly to schody. Strmé staré kamenné schody do údolí říčky. Byla to ale jediná záludnost, jinak to byla nádherná cesta okrajovou částí Gmündu a příměstskými lesy.
  • pohodová byla i naše další cesta z Gmündu na sever. Chvíli jsme ještě jeli lesem a pak po venkovských silničkách, kde nebyl téměř žádný provoz. A těch hub, co jsme cestou viděli. Jeden výstavní kousek vedle druhého. Ale nesbírali jsme je. Cyklistika houbám moc nesvědčí a co s nimi večer - žádné vaření jsme neplánovali. Ostatně, ani jsme neměli vařit na čem chichichi.
  • Litschau - poslední rakouské městečko, které jsme projížděli, navíc natolik velké, že tady byl market i restaurace. Obojího jsme náležitě využili k exhumaci našich těl a k doplnění potravy na večeři a snídani.
  • z Litschau jsme vystoupali poslední krátký dokopec a pak nás čekalo úžasných cca 10km furt a pořád s kopce až do kempu U čerta na břehu rybníka Hejtman.
  • po dvou dnech ve stanu jsem se s radostí ubytovala v pokoji s kuchyňkou a WC. Bylo to sice trošku na způsob ubytovny, ale postel byla pohodlná a spalo se parádně chichichi.
cca 45 km - navíc z Litchau už to bylo jen a pořád z kopce.
U Čerta, Staňkov. Kemp byl docela příjemný a nabízel několik variant ubytování - chatky, stany, dvoulůžkové buňky (takové ty klasické mobilní Unimo buňky) a ubytovnu s vícelůžkovými pokoji včetně kuchyňky a WC. Restaurace sice v areálu byla, ale bylo nás tu ubytovaných jen pár, tak zavřeli dřív než jsme dorazili.
byl tu další slunečný den s teplotami kolem 25° C. K večeru se ale počasí zhoršilo a přišly přeháňky.
mapa
  • ráno se vařila káva a čaj snadno, protože k dispozici byla varná konvice a vybavená kuchyňka. Stanovat je sice krásná záležitost, ale takový pokojíček s kuchyňkou má také svá pozitiva chichichi.
  • v poklidu jsme zabalili a vyrazili jsme směrem ke Chlumu u Třeboně, kde jsme udělali první zastávku. Vyjeli jsme ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie, který se tyčí na vršku nad hrází rybníku Hejtman. Kostel je to nádherný, ale nahlédnout se dá jen přes mříž. Zcela nepochopitelně se otevírá jen v pondělí v podvečer.
  • pak jsme ještě dali startovní pivo a kávu a pak už jsme opravdu vyrazili na další cestu. Jeli jsme klasiku na Majdalenu, kde jsme se koukli k jezu Pilař. Nikdy jsem u tohohlejezu nebyla, tak jsem na ten nejnebezpečnější jez na Lužnici byla velmi zvědavá. Na první pohled vypadá jez zcela nevinně, ale jak jsem byla poučena, opak je pravdou, protože dole pod jezem jsou silné spodní proudy.
  • z Majdaleny jsme zamířili do Třeboně, takže opět klasika - lesem na Barboru a kočárovou cestou kolem slatiny k Opatovickému rybníku a za chvíli jsme byli na hrázi Světa. A co v Třeboni?!? No co asi. Přece na rybí polévku k Rožmberský růži chichichi. Jako vždy byla skvělá a ryba rovněž.
  • měli zase volnou chatičku, tak jsem zase nepohrdla postýlkou chichichi.
cca 44,3 km
kemp Měruše u pískových jezer.
mapa
  • počasí - ráno u řeky bylo sice víc než mlhavé, ale pak byl opět velmi příjemný den. Teploty se držely kolem 20° C.
na tachometru jsem měla 20,5 km, ale 7 km bylo z Hlaváku domů.
xxx
logo na hlavní stránku copyright © vrstevnice 2014