« na kalendář

sobota 1. března 2014

Pražská NEJ (vyšší)...

Dneska bylo v plánu navštívit dvě pražská NEJ, a to NEJvyšší kótu Prahy (Teleček, 399 m n.m.) a NEJvyšší vrchol Prahy (Kopanina, 392 m n.m.). Přiznám se, že při hledání těchto pražských NEJ mě velmi udivilo, že

- NEJvyšší místo v Praze je pod 400 m n.m. Ani vlastně nevím proč jsem si myslela, že NEJvyšší kóta Prahy má 420 m n.m. a že je to Točná. Vlastně tento výlet byl výsledkem zjištění, že Točná leží v nadmořské výšce "jen" asi 372 m.

- NEJvyšším místem Prahy není vrchol, ale kóta na východním úbočí vrcholu Růžová.

- NEJvyšší vrchol není klasický vrchol, ale taková placka. Nemohla jsem se zbavit dojmu, že kdyby při podzimní orbě trochu víc hrábli pluhem, byl by NEJvyšší vrchol Prahy někde úplně jinde...

A jak to všechno dopadlo?!? Obě pražská NEJ jsme našli a výlet se vydařil na jedničku chichichi.

Blog:
Fotky:
  • moje fotky
  • od Jardiga - jako vždy bez vytřídění a bez popisků chichichi
  • od Dity - také bez popisků chichichi
byl v 10:00 na stanici metra Hradčanská u Tesca a ačkoli jsem počítala s asi 4 lidmi, sešlo se nás 11 a na Vypichu se přidala dvanáctá. Takže účast zcela neočekávaně hojná.
mapa a profil

Z Hradčanské jsme vyjížděli z nadmořské výšky asi 233 m n.m., takže pokud jsme chtěli dosáhnout nejvyšší kóty v Praze (= 399 mn.m.), čekalo nás převýšení 166 výškových metrů. Naštěstí rozložených na zhruba 15 km chichichi. Výškové metry jsme začali zdolávat hned po startu a ikdyž se to sem tam zhouplo, nebylo to opravdu nic dramatického.

Co jsme dneska všechno viděli a navštívili:

  • cyklosemafor na křižovatce ulic Milady Horákové a Střešovická - ano, tohle idiotské zařízení jsem se rozhodla ukazovat jako raritu, protože se nemůžu zbavit dojmu, že je určena spíš k redukci cyklistů než na podporu cyklistiky v Praze.
  • Břevnovský klášter - ten ale jen zvenčí. Dovnitř jsme nezajížděli.
  • hrob Babinského na Řepském hřbitově - když už jsme jeli okolo, tak proč tohle zajímavé místo Prahy 6 nenavštívit.
  • NEJvyšší kótu Prahy = Teleček (399 m n.m.), resp. měli jsme ji na dohled.
    Teleček (399 m n. m., někdy se udává 397 m n. m.) je kóta, která je nejvyšším místem na území Prahy. Podle plánu města z Kartografie Praha se tato kóta nachází na hranici Prahy - na hranici pražského katastrálního území Sobín (v městské části Praha-Zličín) a území obce Chrášťany, v neosídlené lokalitě s pomístním názvem Za hospodou, asi 1,2 km jižně od zástavby Sobína a asi 0,5 km severně od dálnice D5.
    Ve skutečnosti nejde o vrchol, ale jen o místo, kde hranici Prahy protíná pozvolna klesající východoseverovýchodní hřebínek, jehož nejvyšší vrchol Růžová (410 m n. m.) leží severně od Rudné, odkud nevýrazný hřebínek pokračuje dále na severozápad k Červenému Újezdu. Nejvyšším pražským kopcem proto není Teleček, ale o něco nižší Kopanina (390 m n. m.).
    Název „Teleček“ se v mnoha mapách a plánech vůbec neuvádí. Míst s podobnou nadmořskou výškou je na rozsáhlé ploché terase, do níž zasahuje západní část Prahy a území sousedních obcí, více.
    Nejvyšší kóta dle www.kompas - přiznám se, že nemám ponětí, o jakém kaštanu/kaštanech dotyčný hovoří. Nějak jsem v okolí NEJvyššího místa neidentifikovala žádné výrazné stromy, natož kaštany, ale zkusím sem zajet ještě v jinou roční dobu, až bude květena v rozpuku.
  • Pivovarská krčma v Chýni, kde jsme výborně poobědvali.
  • vrchol Růžová (410 m n.m.), jehož součástí je Teleček a NEJvyšší kóta Prahy. Přejeli jsme jej cestou z Chýně do Rudné.
  • NEJvyšší vrchol Prahy = Kopanina (392 m n.m.)
    Kopanina (uváděno 390 - 392 m n. m.) je plochý kopec a vrcholová kóta, která je jedním z nejvyšších míst v Praze, někdy uváděna i jako vůbec nejvyšší bod Prahy.
    Vrchol se podle plánu města z Kartografie Praha nachází na nezastavěné pláni v katastrálním území Stodůlky, v těsné blízkosti hranice Třebonic, jižně od Rozvadovské spojky a přilehlého objektu vodáren, východně od obchodní zóny Avion Shopping Park (Tesco a Ikea) marketingově přičítané ke Zličínu.
    Na pláni kopce má být přibližně v letech 2008–2023 budováno Západní Město, do oblasti údajného vrcholu poblíž vodárny je plánována vilová zástavba.

z Hradčanské na Hradčanskou 43 km
teplota se držela pod 10° C. Dopoledne trošku fučelo, ale po poledni konečně vysvitlo sluníčko a trošku nás zahřálo. Oblečení ovšem nebylo radno podceňovat. Termodresy se dneska ještě víc než hodily.
Díky všem za skvělou společnost i za trpělivost, se kterou jste se mnou objevovali ta pražská NEJ chichichi. Zvláštní poděkování pak patří primasovi, že hlídal zadní část pelotonu a minimalizoval tak ztrátu Dity chichichi.
logo na hlavní stránku copyright © vrstevnice 2014