« na kalendář

sobota 31. srpna 2013

Zahořanský potok...

Dokumentace:

v 9:30 na metru Háje. Sešlo se 14 účastníků, z čehož byli organizátoři trošku zaskočeni. Ale zvládlo se to chichichi. Teda my to zvládli, nezvládl to jakýsi chodec, který dostal hysterák, že jsme roztažení přes celý chodník. Měl pravdu, né že né, ale říct se to dalo i jinak…
návrh byl: Háje - Křeslice - na přehradu - H. Jirčany - Psáry - Mordýřka - Zahoř. důl - Oleško s návratem přes Písnici - Kačerov nebo po doml. dál na Vranné n. Vlt. - Modřany - na Palac. most
A realita?!? Na hráz Hostivařské přehrady - po ČTZ do Libeře - po MTZ podél Zahořanského potoka a po ČTZ přes Oleško do Vraného a podél Vltavy do Prahy.
Zkrátka, co bylo plánováno, to bylo dodrženo chichichi.
  • cesta na Hostivařskou přehradu pro mne byla absolutní novinkou. Já to vždycky nezáživně vzala po hlavní a sjela k přehradě, a teď jsem díky Pavlovi zjistila, že je zbytečné jet necelý kilák, když se můžou najet 3 přes sídliště a Hostivařský park chichichi. Ne, bez legrace, za ten park jsem ráda, tam jsem ještě nikdy nebyla.
  • dál to bylo furt a pořád po ČTZ až do Psár, takže někde asfalt, někde lesní cesta, sem tam šutr, sem tam kořen, a našla se i nějaká ta louže či brod – zkrátka nuda to rozhodně nebyla a co jsme nezvládli v sedle kola, to jsme holt protlačili.
  • a kamenitá cesta brzy zavařila Zdeňkovi – cvaknul duši při přejezdu jakéhosi šutráku. Proběhla rychlá výměna a pokračovali jsme dál.
  • mezi Petrovicema a Křeslicema u brodu Dobrá Voda přišel další defekt – Erika měla prázdnou duši. Ale foukli jsme tam pěnu a bylo.
  • v Křeslicích ji ale opravené kolo bouchlo – doslova a do písmene… Jak jsme zjistili, prasknul svár na duši a pěna to holt neudržela… Duše se vyměnila a zase se jelo dál.
  • bohužel jsme ale defekty nabrali trošku zpoždění, takže nás pak Pavel s lidu do Psár trošku hnali. Ach jo, na kochání holt tentokrát nebyl čas chichichi.
  • v Psárech byla konečně povolena hospoda – ta plánovaná na hlavní ale měla zavřeno kvůli jakési akci. Naštěstí tu ale Jardig věděl ještě o estancii na hřišti. Takže bylo pivo, limča, párek a nakládaný hermelín. Trošku omezený výběr, ale aspoň něco.
  • z Psár jsme jeli po MTZ, která sice začíná nevinně a nudně, ale hned za Psáry začíná legrace. Musí se přelézt svodidla a pak pěkně přes kořeny prudce dolů k potoku, aby se zase přes kořeny mohlo vylézt prudce vzhůru.
  • jo, a aby fakt nebyla nuda, tak Erika zahlásila po třetí prázdnou duši. Bylo to divné, protože v plášti se nic nenašlo a nenašla se v podstatě ani dírka v duši, nicméně se vyměnila a zase se kus popojelo.
  • v Libeři za hospodou jsme sjeli k Zahořanskému potoku a v zápětí Erika píchla po čtvrtý. Jo, tak tohle se hned tak nepoštěstí. Ale byl tu potok, takže se konečně našly dírky v duších, zalepilo se, opravilo se a pro dnešek už to bylo fakt naposledy chichichi.
  • v Zahořanech proběhlo rychlé občerstvení a pak hurá na hlavní část brodů. Hned v tom první hodil Pavel tygra přes řídítka, ale odmítnul počkat až bude zvěčněn, takže fotka z tohoto jediného pádu "nosem plavmo do peřejí" není.
  • osobně mě zajímal stav kolem Zahořanského potoka po povodních, a že tady prošla velká voda znát bylo. Vymleté bylo msíty jak koryto, tak i cesta. Ale průjezdnost byla dobrá.
  • u Maškova mlýna před Davlí jsme údolí potoka opustili a začali jsme se po ČTZ drápat směrem vzhůru na Oleško. Jo, tenhle krpál, ten dá zabrat, ale z Davle neznám žádnou pohodlnou cestu zpět ku Praze. Tedy pokud pomíjím vlak…
  • na vršku jsem se pak s Wewerkou oddělila – ostatní pokračovali po ČTZ do Vraného a dál podél Vltavy ku Praze. My jsme se rozhodly ještě zajet do pekárny v Ohrobci.
  • přes les do Březové jsme dojely v pohodě. Tam ale na návsi Wewe mávla kamsi vpravo s tím, že tuhle cestu zná… No, myslela jsem si svoje a taky na moje „slova“ došlo. Hned za zatáčkou začala Wewe mumlat cosi, že to asi ono nebude a brzy bylo jasné, že bychom právě měly být tááámhle na té silnici… No nic, projely jsme statkem, pak ohradou s koňmi a pak jsme přelezly ohradu a konečně jsme byly tam, co jsme chtěly být chichichi.
  • pekárna v Ohrobci nezklamala – byla sekaná, limča, kafe i koláče chichichi.
  • pak jsme se motaly cestou necestou přes Břežany a Točnou – chvíli po silnici, chvíli přes pole, chvíli přes les až jsme se domotaly do Modřanské rokle k nádrži, odkud už jsme každá jela po svých.
  • já jsem se ještě v Modřanech zastavila v cukrárně na domácí jablečnou limonádu a kávu. No tak dobře, doplnila jsem i cukry, protože tady fakt dělají výborné dorty chichichi.
  • Modřanská podél Vltavy už byla v podvečer docela v pohodě průjezdná, horor to byl u Žlutých lázní, kde akorát končil jakýsi běh. Lidí fůra, ale naštěstí byla pro auta uzavřená silnice, takže se po ní dalo v pohodě projet.
  • no a protože už jsem měla nožičky unavené, tak jsem to na kopec vzala lanovkou a krátce po půl osmé večerní jsem byla doma.
já jsem měla na tachometru 78 km.
super – teplota se šplhala ke 25° C, takže ani horko, ani zima a občas se ukázalo i sluníčko.
Zkrátka byl to parádní výlet chichichi.
logo na hlavní stránku copyright © vrstevnice 2013