« na kalendář

pátek 6. - sobota 7. dubna 2012

Velikonoční...

Tradiční Velikonoční akce, tentokrát rozšířena o jednu kolaudaci chichichi chichichi chichichi.

» Kde jsme už byli na Velikonoční «

Diskuze NaKole:

* "Velikonoční nákolácká vyjížďka"
* "Velikonoční Neštětická hora :-)" - základní info
* "diskuze"

Fotodokumentace:

* moje fotky (z mobilu)
* trasa na bikemap

Pátek 6. dubna 2012

Akce:

kolaudace jedné ubytovny a jednoho bydla chichichi.

Sobota 7. dubna 2012

Akce:

Velikonoční.

Sraz:

10:00 u nádraží v Čerčanech.
Naše autosekce tam dorazila s mírným zpožděním, ale vůbec to nevadilo, protože cyklosekce se stále připravovala na cestu.

Trasa:

AUTOSEKCE:
Čerčany - benešovská - silnice 114, protože jsme chtěli vědět, jak tahle silnice vypadá. Vedla sice příjemnou krajinou, ale byla hóooodně vymlácená, takže na kolo raději ne-e - Tisem - Neštětice - parkoviště pod Neštětickou horou - pšky na vrchol a zpět - Neveklov, ze kterého jsme pak nějak nezvládli výjezd, takže jsme to do Týnce vzali oklikou přes - Benešov chichichi.

CYKLOSEKCE:
Čerčany - Konopiště - Neštětická hora - obídek v Neveklově a myslím že přes Týnec zase zpět do Čerčan.

Neštětická hora:

Ane nám připravila trošku zajímavostí o Neštětické hoře, abychom jako věděli, kamže nám to s Airlinem vlastně ten výlet vymysleli. Takže bylo - nebylo...
Zhruba 5km od Neveklova na benešovsku se nachází Neštětická hora (536m), na které se od roku 1927 tyčí vyhlídková věž. Představuje vlastně památník selského povstání, které se v kraji událo roku 1627. Tehdy proti krutému utiskovateli místních sedláků Pavlu Michnovi z Vacínova vzplanula vzpoura vedená Adamem Hodějovským. Když došlo na ozbrojený konflikt, byli sedláci přemoženi právě na Neštětické hoře. A jelikož místní lidé na tuto událost nezapomněli ani po staletích, vznikl tu o 300 let později památník na tuto událost mající podobu rozhledny. O jeho postavení se přičinili obyvatelé Neveklova a okolních vsí. Celkem 12 metrů vysoká rozhledna postavená stavitelem Maříkem byla otevřena 18. srpna 1927 za účasti cca 20.000 lidí.
Období častých návštěv turistů však v éře totality vystřídalo naprosté zapomnění. Neštětickou horu totiž zabrala vojenská posádka, rozhledna z turistických map zcela vymizela. Dlouhé roky bez údržby se na rozhledně bohužel podepsaly. Od roku 1994 usiluje Neveklov o její opravu.
V současné době je značně zdevastovaná a zanedbaná. Na počátku tohoto tisíciletí byl výhled z jejího ochozu nemožný díky okolní vegetaci. Článek v MfDnes v roce 2002 trefně uváděl: „Když vystoupáte po osmdesáti schodech nahoru, naskytne se vám výhled vpravdě originální! Smrk, borovice, bříza, lípa, třešeň...“ Neveklovská radnice tehdy uvažovala o vykácení okolních stromů. Zásadně proti se však postavili zástupci ochránců přírody. Z důvodu chybějících financí a nevyjasněných majetkových vztahů (rozhledna nebyla zapsána ani v katastru nemovitostí) padla i varianta rozhlednu navýšit o dřevěnou nástavbu dle zdarma připraveného projektu.
V roce 2006 byly alespoň stromy v části nejbližšího okolí rozhledny vykáceny, čímž byl obnoven výhled alespoň na část Posázaví. Část okolních stromů pak v lednu 2007 poničil orkán. Přesto je výhled doposud stále omezený.
Zlepšení situace nastalo v roce 2008, kdy se po pětiletém úsilí podařilo obci Neveklov koupit pozemek pod rozhlednou (s následným převodem na Občanské společenstvo Chvojínek) a v následujícím roce uspět (po opakovaných pokusech) při žádosti o dotaci ze Státního zemědělského intervenčního fondu, a to ve výši necelých 3,9 mil. Kč na stavbu lesní cesty na vrchol (pro lepší dostupnost strojů potřebných při rekonstrukci rozhledny). V únoru 2011 prohlásilo zastupitelstvo Neveklova rozhlednu dle občanského zákoníku za opuštěný majetek.

Délka:

tak tentokrát fakt nevím, kolik se najelo. Autem mi ty kilometříky nějak nevadily a kolik nakonec najeli na kolech, to netuším. Nejvíc ale rozhodně najel snilard, který to bral pro svých i z Prahy do Prahy a hodilo mu to krásných 133 km. Slušný výkon, jen co je pravda chichichi.

Počasí:

rosničky vyhrožovaly, že bude hnusně, a podle mého taky bylo. Sice sem tam vysvitlo i sluníčko, ale celý den bylo převážně pod mrakem a nebyla nouze ani o deštík se sněhem. Zkrátka pravé aprílové počasí. Teplota se držela někde kolem 5° C. Nicméně cyklosekce si pochvalovala, že to nebylo tak strašné, jak to z auta vypadalo chichichi.

I přes nástrahy počasí se Velikonoční nakonec vydařila a Neštětická hora fakt stála za návštěvu. No a s kým jsem se nepotkala, tomu dodatečněji přeji krásné a příjemné prožití Velikonoc.

logo na hlavní stránku copyright © vrstevnice 2012