t na kalendář

středa 9. července - 7. srpna 2008

Operace aneb z deníčku marodníčku...

Pro letošní léto jsem neměla žádné konkrétní plány, ale ani ve snu mě nenapadlo, že je strávím takto... V pátek 23.5. jsem odpoledne zvedla krabici, píchlo mi v zádech až jsem si sedla na zem, no a za týden se můj pohyb začal podobat všemu možnému jen ne chůzi... Původně jsem si myslela, že postačí standardní dávka rehabilitace, čemuž by odpovídal pracovní nápor posledních květnových dnů, ale páni doktoři měli jiný názor a magnetická rezonance potvrdila, že tentokrát je důvod mých obtíží zcela jasný a viditelný. Výsledné stanovisko neurochirurgů pak bylo jednoznačné - kompletně ucpaný levý nervový kanálek mezi 4. a 5. bederním obratlem nelze uvolnit jinak než operačním zákrokem. No a tak bylo o mých letních plánech rozhodnuto dřív než začaly .

 

Pondělí

Úterý

Středa

Čtvrtek

Pátek

Sobota

Neděle

 

1.7.

2.7.

3.7.

4.7. 5.7. 6.7.

7.7.

8.7.

9.7.

nástup

10.7.

11.7.

"O"

12.7.

13.7.

14.7.

přesun

15.7. 16.7. 17.7. 18.7. 19.7. 20.7.

21.7.

22.7.

23.7.

24.7.

25.7.

26.7.

27.7.

28.7.

29.7.

30.7.

31.7.

 

 

 

I. fáze = OPERACE neboli VÝKON

FOTO: můj pokojíček, den "O", tohle je TO místo, operační protokol, můj krásný plastický steh, vyndání stehu,

Veškerá fotodokumentace je pořizovaná mobilním telefonem, tak se omlouvám za sníženou kvalitu obrazu.

 

II. fáze = REHABILITACE A FYZIOTERAPIE

FOTO: teď bydlím tady, fyzioterapie - 1. díl, 2. díl, 3. díl, vířivka, biolampa, rotoped

Veškerá fotodokumentace je pořizovaná mobilním telefonem, tak se omlouvám za sníženou kvalitu obrazu.

Pondělí

Úterý

Středa

Čtvrtek

Pátek

Sobota

Neděle

 

1.7.

2.7.

3.7.

4.7. 5.7. 6.7.

7.7.

8.7. 9.7. 10.7. 11.7. 12.7. 13.7.

14.7.

přesun

15.7. 16.7. 17.7.

18.7.

1 týden

19.7. 20.7.

21.7.

steh

22.7.

23.7.

24.7.

25.7.

14 dní

26.7.

27.7.

28.7.

29.7.

30.7.

31.7.

1.8.

3 týdny

2.8.

3.8.

4.8.

5.8.

6.8.

7.8.

domů

 

   
 

FOTODOKUMENTACE

Veškerá fotodokumentace

je pořizovaná

mobilním telefonem,

tak se omlouvám

za sníženou kvalitu obrazu.

* TO místo aneb lokalizace nálezu

* pokojíček na neurologii

* den "O" = 11.7.2008

* operační protokol

* den po té... = 12.7.2008

* 3lůžková "samotka" na rehabilitaci

* fyzioterapeutická "mučidla" - 1. díl, 2. díl, 3. díl

* mojí jizvě je 1 týden aneb můj plastický steh = 18.7.2008

* vyndání stehu

* hádanka - NA CO TO JE ? Ještě detail. (Odpověď.)

* mojí jizvě je 14 dní = 25.7.2008

* moje "mobilní kancelář"

* mojí jizvě jsou 3 týdny = 1.8.2008

* další požitky - vířivka a biolampa

* a už můžu i na rotoped = 5.8.2008

* Dobrou chuť aneb co se skrývá pod poklopem :o)))

* mojí jizvě je 1 měsíc, teda bez 3 dnů = 8.8.2008

* a co dál?!? Dál už nic... To je z mého pobytu v nemocnici už opravdu fsche .

 

ZÁZNAM O PRŮBĚHU OŠETŘENÍ - OPERACE

Datum

Průběh

Ošetření

st 9.7.

den první

 

tady bydlím

 

p

nahoru

 

Den "D" byl tady a já ráno nastoupila do nemocnice. Ačkoli to za posledních 5 dní vypadalo, že veškeré obtíže ustoupily, v nemocnici bylo všechno jinak, takže jsem o operaci ani nesmlouvala.

No a pak mi začal celkem jednotvárný nemocniční kolotoč ubytování - notebook a televize - oběd - notebook a televize - návštěvy - notebook a televize - večeře - notebook a televize - uložení k spánku a televize až do usnutí...

 

Prošla jsem standardními vstupními procedurami a pak jsem se uvelebila s notebookem v pohodlném křesílku. A kdybych tu nebyla kvůli operaci, tak by se mi tu i líbilo...

Dieta č. 9 - prostě něco zkusili, ale moc to nevyšlo...

oběd - gulášová (asi) polévka (zhodnotila jsem jen okometricky), zapékané těstoviny (vydloubala jsem asi 10 polorozvařených fleků nedotčených vejcem a "masem"), mrkvový salát (mňam)

svačina - přesnídávka

večeře - 2 rohlíky (první a poslední, protože drobky jsem měla všude, příště radši chleba), máslo, sýr, pomeranč

čt 10.7.

den druhý

 

p

nahoru

 

V koupelně přestalo svítit světlo a jinak je klid... ovšem před bouří . Zítra už mi asi tak veselo nebude, protože je to ložený - kolem desátý jdu...

Poučení o výkonu jsem obdržela, souhlas s celkovou anestezií jsem podepsala, tak už se z toho asi nevykroutím...

Ale pan doktor operatér je fešák a ručičky prý má tady z těch nejšikovnějších a stejný věhlas má i pan doktor anesteziolog. Tak co víc si člověk může přát .

 

S dietní sestrou jsme si ujasnily, co moje bříško akceptuje a co ne, takže dnešní "dieta" byla již vysloveně podle mého gusta .

Dieta č. 3

snídaně - citronový jogurt Activia (mňam)

oběd - dušené filé s bramborovou kaší a tvarohová křupinka (mňam)

svačina - nutridrink a rajče (mňam)

večeře - od 16:00 už nic... jen vyprazdňovací čípky a čaj, ale i ten jen do půlnoci...

pá 11.7.

den "O"

 

...a je to...

 

Díky všem, kdo mi drželi palce a taky za všechny ty krásné SMSky

 

p

nahoru

 

Byla jsem dnes druhá na řadě a protože jim to šlo dneska pěkně od ruky, vycházelo vše lépěji než původní časové plány.

5:30 - budíček, teplota (37,4°), tlak (120/80) a povinná sprcha, abych jim na sále voněla .

6:00 - půl tablety dithiadenu, což mě překvapivě stačilo na to, abych další více jak dvě hoďky úspěšně proklimbala... Není nad to "dopovat" na lačno .

8:40 - a jde se na věc - vyčůrat, převléknout do papírového andělíčka, zabandážovat nohy obinadly (to je prevence proti embolce) a jedeme... Sice jsem se domáhala ještě slibované dávky "drog" do pozadí, ale prý volali ze sálu, že si mě uspí - tady říkají "premedikují" - sami...

9:00 - a jsem v předsálí. Sundat andělíčka a přelézt z postýlky na lehátko, na hlavu mi narazili papírovou čepičku styl "koupací alá paní radová" - musela jsem vypadat úžasně . A hurá na sál - už jsem v moci jiných. Tady mi napíchli kanylu, začali mi do žil pumpovat drogy, z masky pustili kyslík a... dobrou noc ,

10:30 - probudila jsem se na pooperačním. Každý se ptal jak se jmenuju, jestli mě něco nebolí a polštář pod zády byl děsně nepříjemný. Ale měl funkci kompresní, takže byl nutný. Vyžádala jsem si alespoň podložku pod hlavu a protože jsem v puse měla hůř jak v polepšovně (to teda musela být jízda ), vyžádala jsem si navlhčený tampon na otírání rtů. A zase jak se jmenuju a jestli mě něco nebolí a aha, to je ten výhřez a jak se jmenuju a... Xakru leží se mi blbě, už nevím, jak mám zkroutit nohy a taky mě to tu nebaví... Ale to se jim říct nedalo .

Nález (operační protokol):

A cože mě teda vlastně v těch zádech trápilo?!? Byl to úštipek plotýnky mezi 4. a 5. bederním obratlem a už se v mém těle musel potulovat nějaký ten pátek, protože už byl pěkně zapouzdřený. A až teď ho to, mršku, v mém nitru přestalo bavit a přihlásil se o vyndání . Ale jak dlouho tam byl, to poznám až podle toho, které bolesti mě opustí...

11:15 - a jede se "domů". Jednou to drnclo do výtahu, jednou z výtahu, jednou jsme štrngli o roh a byla jsem zase na pokoji .

...a je to... Kompresní polštář byl vytažen a já se mohla začít překulovat za strany na stranu. No, byla to fuška, ale nějak se to vždycky zvládlo. Pořád se mě ptali, jestli chci něco na bolest (měla jsem rezervovanou kapačku s "drogama"), ale já pořád čekala, až to začne bolet. Tak nevím, buď jsem magor, nebo mám velmi záhadný práh bolestivosti, ale nebolelo to víc než před operací, tak kapačka holt zbyla na jiné. Navíc 8 hodin po operaci se mi podařilo předpisově se vyčůrat, takže zatím to vypadá, že vše je OK .

A stehy?!? Mám, samozřejmě mám - jeden, plastický a prý děsně krásný. Ale to posuďte sami, výjimečně vás nechám nahlédnout pod náplast .

 

Dneska to asi s pestrostí stravy nebude nic moc, ale nedá se svítit .

Dieta "O"

snídaně - jedna předoperační dávka "drog" v podobě půl tablety dithiadenu a doušek vody

oběd - tak na ten jsem ani nepomyslela...

svačina - no, už bych něco zkousla, ale byl jen čaj, čaj a zase jenom čaj...

večeře - v bříšku už mi slušně kručelo, ale na mém jídelníčku byl stále jen čaj...

 

 

so 12.7.

den po té...

 

p

nahoru

 

Dneska mi už bylo zase o něco lépěji, ale prý se nemám radovat, protože ještě není vyhráno - druhý a třetí den po operaci prý bývají nejhorší. Tak už se netěším...

Paradoxně ze všeho nejvíc mě zatím bolí pod ušima - mám nateklé uzliny a děsně otlačené konce sanic. Ani snad nechci vědět čím mě kde rozpírali, když jsem byla přikurtovaná do kozelce na operačním stole .

Ale zpět k dnešku. Ráno už jsem si mohla obléci svoji růžovou košilku s žirafkou, zbavili mě kanyly, na jedné noze mě opustila bandáž sama a ta druhá mi byla sundána jen co jsem začala chodit. Na to přišla RHB sestra, která mi vysvětlila, jak vstávat z postele, jak cvičit a za jejího dozoru jsem udělala i první kroky. K chůzi laně má sice můj krok ještě daleko, ale pro vodu na čaj se doplazím a na WC rovněž. Mimochodem stylem "na Ploce" jde fakt vylučovat celkem v pohodě (kdo netuší oč jde, tak si vzpomeňte, jak skokani stojí nad můstkem v blocích - přesně takhle je nutno se zavěsit do madel nad mísu... Akorát tyto výkony se neměří na metry . Holt sezení je zatím nepřípustné a když člověk musí, tak prostě musí ).

Neocenitelným pomocníkem při pobytu na lůžku je mi teď polohovadlo - teda to je paráda. Stiskne se knoflík a jedeme nahoru, stiskne se knoflík a jedeme dolů, stiskne se knoflík a... prostě polohovací postel je paráda .

A pak ještě botičky od dcerunky Martinky - pro mé potřeby tady jsou naprosto super . Navíc i obrázky vybrala stylově - želvu, protože jsem pomalejší než tenhle tvor, a čtyřlístky pro štěstí. Ještě mám jahůdky, ale ty přijdou na řadu až budu rehabilitovat .

Jinak musím konstatovat, že od středy se naše oddělení neurochirurgie změnilo na údolí stínů. Tak nějak nás stihli za čtvrtek a pátek většinu pořezat, takže dnes se tu kolem zdí ploužili různě zafačovaní pacienti . Nás "plotýnkáře" je od "hlav" navíc možno velmi snadno rozeznat, protože nám se jídlo servíruje "na bar", prostě na stojáka .

 

Dneska se léčilo úřadováním - tady totiž musí člověk absolutně všechno podepsat. Někdo na vás promluví a už podpisujete, že s vámi promluvil, protože on ve skutečnosti nepromluvil, ale o něčem poučil. A tak jsem podepisovala až se ze mě kouřilo - že mi byly nabídnuty tišící prostředky, že jsem byla poučena o pooperačním režimu, že jsem byla poučena RHB sestrou - toho bylo tolik, že to vydalo hned na tři podpisy , že jsem byla poučena o tom, že jsem byla poučena a dokonce jsem mázla ještě jeden podpis za včerejšek - nějaké poučení anesteziologa na sále. Holt kolonky musí být vyplněny . Jsem docela ráda, že mi z těch papírů nedávají kopie, protože to bych šla domů se dvěma kuframa .

Medikace

Dneska jsem toho měla tak nějak dost, tak jsem si na noc vzala přidělenou tabletku "na bolest" - to byla ta větší bílá.

A konečně jsem zase dostala najíst .

Dieta č. 4

snídaně - chléb a lučina (mňam)

oběd - dušené filé s vařeným bramborem a meruňkový kompot (mňam)

svačina - tropic nutridrink a želé bonbóny (mňam)

večeře - chléb, sýr a jablko (mňam)

A taky už jsem si mohla uvařit kafe a svůj čaj .

 

ne 13.7.

den pátý

 

hmm, toto letí, tak ještě pár posledních fotek z neurochirurgie

 

p

nahoru

 

Tak jsem dneska byla vyspinkaná už ve 3 ráno. Zkoukla jsem co se kde děje, doplnila nějaké zápisky do předešlých dní a teď si asi šlehnu přidělenou "tabletku na spaní" - to je ta menší bílá, protože strašit tu ve čtyři ráno může jen magor a navíc mě to už nebaví páč do snídaně je ještě daleko .

Tak to byl teda s tím práškem na spaní fakt nápad hodný blondýny . Na druhou stranu měl ale pan doktor v šest ráno určitě radost, jak pěkně spinkám. Vždyť já málem zaspala i snídani .

Probírat jsem se konečně začala kolem devátý a rovnou šup pod sprchu. Konečně jsem se pořádně vysprchovala a umyla si vlasy. Teda dneska se rozhodně pooperační krize nekoná . Dopoledne jsem dokonce "došla" při návštěvě rodinky až do přízemí (což je pro mě paradoxně 2 patra nahoru) ke kulifonu pro kafe - sama bych tam ani nemohla, protože bych si to kafe prostě nepodala. O vrácených mincích ani nemluvě. Ty okýnka u automatů se dělají tak hnusně nízko...

Po obědě jsem také hupsla na váhu - no, dieta č. 4 mi fakt svědčí, mám 3 kila dole a přitom hlady rozhodně netrpím...

 

Vstávání z postele

Kdo to nezažil, může mu to připadat jako banalita, ale není to až taková sranda, když si nesmíte sednout. Takže jak na to... Nejdřív musím postel nastavit do potřebné výšky tak akorát. Pak se překulím na břicho co nejvíce u kraje postele. Ruce skrčit pod ramena a dlaně opřít o postel. Základní poloha by byla a jdeme na věc . Jednu nohu spustím z postele, opřu špičku o zem a začnu se vzpírat na rukách. Pak spustím druhou nohu a po posteli ručkuji, dokud to jde. Pak se opřu o stolek a modlím se, aby mi neodjel . A teď pěkně pár krůčků ke stolku, no a hurá, už stojím.

S leháním je logicky postup opačný, ale řeknu vám, vytáhnout tu druhou nohu nahoru, to teda dá pěkně zabrat...

První cviky - moje představa byla, že si zacvičím pokaždé, když půjde v TV reklama, ale to byste nevěřili, jak často ty reklamy vysílají. Omezila jsem to nakonec na 4 - 5 sekvencí. No a co pro začátek cvičím? Takže vše v leže na zádech:

cvik 1 - natáhnout nohy a procvičujeme špičky. Natáhnout špičky a ohnout do flexu, natáhnout a ohnout, natáhnout a...

cvik 2 - uvolňujeme kotníčky - pěkně kroutit chodidly na jednu a druhou stranu...

cvik 3 - jednu nohu skrčit a patu přitáhnout až k zadečku a zase natáhnout, druhou skrčit, patu přitáhnout až k zadečku a zase natáhnout a tak pořád dokola...

Dieta č. 4 - teda ta mi fakt sedí, móooooc dobrá. Akorát by mi stačily poloviční porce - to množství se prostě sníst nedá...

snídaně - vánočka s máslem (v nouzi to jde)

oběd - vařená mrkev s rýží sypané sýrem, pomeranč (teda sýr si mohli odpustit, ale vařenou mrkev jsem do sebe bouchala až jsem měla boule za ušima - to byla dobrůtka)

svačina - mrkev, nektarinka a banán (mňam)

večeře - chléb s máslem, sýrem a šunkou a jablko (mňam) 

po 14.7.

přesun

 

tak teď bydlím tady...

 

p

nahoru

 

Tak od pondělního dne očekávám jediné - že mi začne konečně svítit světlo v koupelně... Já jsem prostě nenáročný pacient .

Světlo zatím ještě svítit nezačalo, ale posun nastal - dnes budu přeložena na rehabilitaci. Vše se zdárně vyvíjí a tak konec flákání .

Přesun nastal asi v deset dopoledne - sbalila jsem si své saky paky, vše se naložilo na vozík včetně mě a spodními chodbami jsem byla doručena na rehabilitační oddělení, kde jsem byla ubytovaná na 3lůžák ke dvěma dalším dámám. No, co se dá dělat, klidná samota končí, ale snad to nebude tak hrozné. Nakonec můj notebook mi poskytuje dostatek soukromí...

Jinak musím konstatovat, že mi je zase o kousek lépěji, ale nezakřiknout!!! Navíc dost mě šokoval pan doktor při příjmu na RHB, který mě uvítal slovy "posaďte se, prosím". Prý nevidí důvod, proč už bych si nemohla sednout, teda jestli to zvládnu... No v tomto směru budu radši opatrnější a budu se držet rad operatéra, tzn. začít opatrně sedat 5tý den po "O"...

Další šok jsem panu doktorovi přivodila, když jsem si velmi a to velmi pochvalovala vybranou stravu pod dietou č. 4 - prý jsem první, kdo je ochoten to jíst dobrovolně a ještě si libuje . Pro jistotu se ale rozhodl udělat pár vyšetření mého nitra s tím, že začneme cukrama a tak mi zítra přijdou upírky 3x denně sosat z prstu. Ach jo... Místo aby měl radost, že tady někomu chutná, tak hned vymýšlí choroby...

No a co se tady se mnou bude jinak dít, to se snad dozvím zítra. Tak dobrou noc .

 

Dneska se stěhuji a tak jsem zase do své dokumentace přidala pár podpisů a do kasy nějaký ten Julínkovský poplatek za pobyt.

Ještě před odjezdem mě stihla navštívit rehabilitační sestra, ale měla sebou dva stážisty, takže výklad cviků se spíše podobal prezentaci možných pohybů pacienta  po operaci plotýnky a přiznám se, že si z toho v podstatě nepamatuji nic. Ale snad to moje tělo ani nepostřehne .

Na rehabilitaci jsem absolvovala vstupní prohlídku, ale překvapivě podpis po mě zatím nevyžadovali žádný. Terapie by se měla zaměřit hlavně na posílení levé nohy a zádového svalstva, ale co si na mě fyzioterapeuti vymyslí, to se teprve uvidí .

Dieta č. 4

snídaně - jogurt s tvarohem a půl rohlíku

oběd - těstoviny se sýrem a špenát (na špenát už jsem se vysloveně těšila)

svačina - mléko a mrkev

večeře - vařené brambory s lučinou, vajíčko a pršut (ten ale nebyl přídělový, to byl prezentíček od návštěvy)

Medikace

Z neznámých důvodů mi byla večer přidělena tableta lexaurinu na zklidnění, pak dvě oranžové tabletky aescinu proti zánětlivosti a ještě mi nutili korylan proti bolesti, ale to už jsem se vzbouřila. Oni tady ze mě fakt chtějí udělat maroda... 

ZÁZNAM O PRŮBĚHU OŠETŘENÍ - REHABILITACE/FYZIOTERAPIE

FOTO: teď bydlím tady, fyzioterapie - 1. díl, 2. díl, 3. díl

Veškerá fotodokumentace je pořizovaná mobilním telefonem, tak se omlouvám za sníženou kvalitu.

Datum

Průběh

Ošetření

út 15.7.

den první

 

pozdrav od dcerunky

(10,5 MB)

Pro Mámu.pps

 

p

nahoru

 

Hned ráno přišla upírka a sosla mi z prstu krev na testr cukru. Samozřejmě v pohodě...

Dopoledne jsem absolvovala první fázi odlehčených cviků, odpoledne pak druhou. Prostě už to začalo a veškeré cvičení bude zaměřené hlavně na posílení levé strany zad a levé nohy, které jsou díky mým dlouhodobým vleklým obtížím znatelně oslabeny.

Dopoledne mě pak navštívil jiný doktor, který se velmi podivoval, proč mám naordinovaný lexaurin a korylan a proč mi sosaj krev na cukry a všechno zase zrušil. Hurá!!! Nicméně před obědem mě ještě jednou do prstu bodli.

No a jinak?!? Zdálo by se, že byl klid, ale dnešní den bych nazvala "boj o jídlo". Ačkoli mě pan doktor ujišťoval, že moje strava je natolik dietní, že ji nikdo nechce, oběd mi kdosi snědl, takže když jsem na svém tácu spatřila blíže neidentifikovatelnou polévku a kaši s masem zalité čímsi hnědavým, vyhrkly mi slzy do očí. Nepomohlo žádné ujišťování dietní sestry, že pro mě byl vařený brambor a filé - k čemu také ujištění, když už to někdo prostě sežral... I na suchý brambory si tu člověk musí dávat bacha... .

No a k večeři sice byla krupicová kaše, ale zase mi jí posypali kakaem... Ach jo, dneska se holt nedařilo .

Dieta č. 4

snídaně - chléb a sýr žervé a zase jsem si to přilepšila svým pršutem (to šlo, ale trošku mi vyrazilo dech, že jsem nedostala nic na sváču - ještě že mám svou mrkev)

oběd - šedá voda zvaná polévka, bramborová kaše a maso se šťávou, třešňový kompot a nektarinka (dost drsný omyl... Nakonec jsem vydloubala části kaše nezasažené tím hnědým blafem, snědla třešňový kompot a nektarinku)

svačina - jahodový nutridrink a mrkev a želé hrošíci

večeře - krupicová kaše a banán (supr, akorát z kaše jsem nejdřív musela odstranit kakaový posyp)

 

 

 

A začala jsem cvičit a teď už fakt vážně...

cviky na zádech - zatím jen mírné posilování břišních svalů

cviky na břiše - také jen pár úvodních protahovacích cviků

cviky v kleče - spíš první pokusy o udržení rovnováhy...

nácvik chůze - konec s mojí kachní chůzí - musím se pěkně učit znovu chodit. Kontrolovat se jak jdu a našlapovat od paty přes chodidlo na špičku. Nohu klást pěkně rovně a nekroutit se a nešít sebou. Boky držet klidně a rovně, ramena zrovna tak. Ruce volně podél boků, žádná křeč. A jdeme - jedna noha od paty přes chodidlo na špičku. A nohu klást pěkně rovně a nekroutit se... A druhá noha... A druhá noha... A krok... a krok... a krok... No, je to hezké ve 44 letech zjistit, že vlastně neumím chodit .

Medikace

Tak lexaurinu jsem se zbavila, ale korylan na bolest (3x1) a aescin (3x2) mi zbyly. Navíc jsem si vyžádala ještě magnézium na křeče (2x1).

st 16.7.

den druhý

 

fyzioterapie

 

p

nahoru

 

Dneska nastal velký pokrok - už si můžu začít sedat a i z postele už můžu vstávat přes sed. A sedět můžu už i... no prostě na záchodě . Ale řeknu vám, moc pohodlné to zatím ještě není .

Pokrok nastal i se cvičením - začala jsem cvičit v tělocvičně. 2x denně pod dozorem terapeutky a protože jinak si tam můžu cvičit sama, tak jsem si před obědem a před svačinou naordinovala hodinku a před večeří pak půlhodinku pro relaxaci a uvolnění. Ale žádný přehánění - všeho je nutno s mírou. Přesto jsem toho měla na první den dost. Hned po večeři jsem si s chutí zalezla do pelechu a vylezu z něj zase až zítra ráno .

Dieta č. 4

snídaně - jogurt a jablkový koláček (to šlo, mňam)

oběd - voda s mrkví a celerem (to asi měla být polévka a rozhodně můj zájem nevzbudila), dušená mrkev s vařeným bramborem a paprika (vylepšila jsem to dvěma plátky pršutu a móc jsem si pochutnala)

svačina - jogurt s banánem (mňam), ještě jsem měla mlíčko, ale to mi někdo z lednice vyčóroval ačkoli bylo podepsané... ach jo, i mlíko si člověk musí hlídat

večeře - chléb s lučinou a pršutem (mňam)

 

Přibyla další porce cviků...

cviky na zádech - přibyly cviky s overballem...

cviky na břiše - a posilujeme zadeček...

cviky v kleče - vypilováváme styl...

cviky na boku - tak ty jsou celkem pohodové, ty cvičím ráda

cviky ve stoje - pro začátek jen snaha o udržení rovnováhy a koncentraci...

cviky na balónu - a je tu další "mučicí" nástroj...

čt 17.7.

den třetí

 

dneska při převazu jsem si nechala zvěčnit svůj plastický steh - každý básní, jak je nádherný, ale tohle nějak posoudit neumím, tak tomu prostě budu věřit

 

p

nahoru

 

Co by mě asi tak dneska mohlo čekat? Začíná to být rituál, ale dělá mi móoooooc dobře. Tak si to musím užít, než to bude nuda :

cca 6:00 "budíček", hygiena, protažení

7:00 snídaně, sprcha a převaz

cca 8:30 jdu do tělocvičny cvičit - chvíli sama, chvíli pod dozorem. Do desíti se rozhodně nenudím.

cca 10:45 znovu tělocvična, ale naordinovala jsem si jen mírné protažení a uvolnění před obědem

12:00 oběd

cca 13:30 tělocvična - tentokrát žádná flákárna, pěkně odcvičit co se odcvičit má

15:00 sváča

cca 16:30 se vozí večeře - tu si sice odeberu, ale na véču je pro mě ještě brzo, tak znovu do tělocvičny trošku se zase protáhnout a uvolnit

18:00 večeře

po 22:00 večerka tu sice nařízená není, ale spánek nás většinou přemůže

A co mezi tím?!? Prostě postýlka a notebook a stáhnout mejly a kouknout, kde se co ve světě děje a taky dohnat nějaké ty restíky, no a, samozřejmě, taky nějaká ta návštěva, aby mi tu nebylo smutno .

 

Zase mi nějaké cviky přibyly, abych to měla pestřejší a svaly namáhala rovnoměrněji...

cviky na zádech - přibyly cviky s gumou a se šišounem

cviky na břiše - a posilujeme ještě více zadeček...

cviky v kleče - stabilita se výrazně zlepšuje

cviky ve stoje - přituhuje... cvik s "výpadem" je vysloveně hnusnej...

cviky na balónu - není to až taková legrace, když je stabilita nestabilní

Dieta č. 4

snídaně - šlehaný vanilkový puding, který jsem si ještě vylepšila banánem (paráda)

oběd - bramborová kaše a filé (naprostá paráda, na rybu už jsem měla vysloveně chuť)

svačina - broskvový jogurt a jablko (mňam)

večeře - těstovinový salát s vařenou mrkví a celerem a dvěma plátky pršutu a strouhaným sýrem (taky jsem si móooooc pochutnala)

pá 18.7.

den čtvrtý

 

p

nahoru

 

A je tu další den a jestli si někdo myslí, že je tu flákárna, tak to by teda prohádal. Je to docela hoňka, že jeden ani nemá čas marodit . No posuďte sami...

Ranní hygiena - snídaně - sprcha - převaz - stáhnout mejly - cvičení s fyzioterapetkou - vlastní cvičení - malá vizita - skáknout do obchodu nebo aspoň pro kafe do kulifonu - stáhnout mejly - předobědové uvolnění svalů v tělocvičně - oběd - při poledním klidu stáhnout mejly a vyřídit nezbytné vzkazy - cvičení s terapeutkou - vlastní cvičení - svačina - jedna návštěva - druhá návštěva - vyzvednout večeři - uvolnění svalů v tělocvičně - večeře - sprcha - stáhnout mejly - napsat deníček a spát . Fuška, co?!?

Dieta č. 4

snídaně - vanilkový tvaroháček (ten můžu)

oběd - brambory a vejce na tvrdo (zamíchala jsem do toho tavený sýr a měla jsem super bramborový salát)

svačina - maliny od Jurimíra s jogurtem (mňam)

večeře - rizoto s mrkví a sýrem, meruňkový kompot (mňam)

 

Při cvičení stále posiluji a zase přibylo pár nových cviků... Když si dám celou sestavičku, vyjde mi to na hodinku příjemně strávenou v tělocvičně

cviky na zádech - nové cviky nepřibyly, ale přidalo se na intenzitě

cviky na břiše - přidáváme na intenzitě - tímhle tempem budu mít za chvíli zadeček jak dvacítka

cviky v kleče - nic nového, pilujeme stávající...

cviky ve stoje - přibyl stoj na jedné noze a posilování rukou...

cviky na balónu - a ruce posilujeme i na balónu...

so 19.7.

den pátý

 

p

nahoru

 

Sobota... Tak jsem si myslela, jak budu mít volný den, ale omyl, vážení. Těžký omyl... Včera jsem si trošku namohla zadek, což jsem začala cítit už v noci, takže jsem ráno měla snahu vše dospat a po snídani jsem zase zalehla a dobrou... Jenže už v osm tu byl doktor na "malou vizitu" a v zápětí přišla fyzioterapeutka, že jako bude společné cvičení a nechť ráčím nakráčet do tělocvičny. Ach jo... Tak jsem chtě nechtě musela otevřít oko a jít... Ale nijak jsem to nepřeháněla a v deset už jsem zase byla v pelechu .

Vysloveně jsem se těšila, že teď už bude klid, ale ouha... Sanitářka Květa se jala uklízet "sídliště" po paní, co včera odešla a pusu při tom nezavřela. Mlela a mlela a mlela a vůbec jí nevadilo, že si tu klikám a odpovídám jen hmmm, hmmm a hmmm... Ach jo... . Ale abych jí zase nekřivdila - vyprávěla o svém synovi, který se vydal na dvouletou cestu "kolem světa" (www.cestajecil.cz).

Ale dočkala jsem se. Ve dvě jsem se svalila do peří a do čtyř jsem chrupala. To se mi to tááááák kráááásně marodilo . Málem jsem zaspala i rozdílení večeře .

 

Dneska nic nového nepřibylo a z mé stávající sestavičky jsem si vybrala jen uvolňovací cviky. Mé namožené hýžďové svaly potřebovaly trošku oddychu a uvolnění .

Dieta č. 4

snídaně - chléb, máslo a med (to šlo)

oběd - vařený brambor a na sucho pečené filé (mňam)

svačina - kávička a laskonka a pár (teda ne dvě, trošku víc) želatinových myší (občas se holt musí zahřešit)

večeře - jahodový nutridrink (dost dobrý)

ne 20.7.

den šestý

 

p

nahoru

 

Tak dnešek jsem vysloveně proválela . Ráno a v podvečer jsem se sice dokopala do tělocvičny alespoň trošku protáhnout (ale opravdu JEN protáhnout) své namožené tělo, ale jinak jsem s postele nevstala .

 

Dieta č. 4

snídaně - jogurt s meruňkovou marmeládou a banánem

oběd - vařený brambor sypaný sýrem, rajče, okurkový salát a broskvový kompot (paráda)

svačina - jablko, pytlík lékorek a kávička v bufáči (na lékorky už jsem se vysloveně těšila)

večeře - Revital s banánem a vajíčko vařené na tvrdo (může vám to přijít podivné, ale to vajíčko jsem snědla jako zákusek)

po 21.7.

den sedmý

 

"druhá operace"

 

p

nahoru

 

Dneska jsem podstoupila "druhou operaci". Samozřejmě byla mnohem náročnější než ta první a mnohem a mnohem víc bolela, protože byla bez jakékoli anestezie . Ale no tak dobře, přeháním - bylo to lepší než jsem očekávala. Nejdřív mi sestřička natřela můj krásný plastický steh desinfekcí. Pak ustřihla spodní mašličku, pak zátáhla za tu horní, pak to "děsně táááááááááhlo", no a bylo to . Nitka byla ze zad venku a mě zbyla už jen parádní jizvička - jo já vím, vypadá to, jako by mě "jí zašili", ale opak je pravdou - jsem vypáraná .

Medikace

Dneska už mi odebrali z medikamentů i aescin (3x2). Hurá, tak teď už mám jen magnézium (2x1) na křeče a pro případ bolesti už tu mám 3 dny jednu tabletu korylanu. Ale doufám, že ji nebudu potřebovat .

 

Ráno jsme to se cvičením nepřeháněly, páč jsem radši sestřičce přiznala, že jsem si lehce... nebo spíše více namohla levý hýžďový sval. Jo, to je tak, když se najednou používá i levá půlka těla . Ale krásně se to cvičením uvolnilo a večer jsem si už zase dala i pár posilovacích cviků...

Dieta č. 4

snídaně - půlka Revitalu od večeře a jakýsi šlehaný tvaroh (na cedulce bylo psáno "Javor", ale byla to místní výroba a bylo to mírně do sladka, tak nevím...)

oběd - bramborová kaše, na sucho pečené filé, paprika a třešňový kompot (mňam - možná se vám bude zdát, že mám stravu poněkud jednotvárnou, ale zatím se mi teda nic nepřejedlo )

svačina - makový závin a jablko (mňam)

večeře - vařené brambory se špenátem a vejcem na tvrdo a medovník (mňam, mňam)

út 22.7.

den osmý

 

p

nahoru

 

Teda jen jsem ráno otevřela oko a koukla jsem z okna zkonstatovala jsem, že letošní ráz počasí mi vysloveně vyhovuje. Zase je hnusně... Z postele dneska opět vstanu JEN na cvičení a na jídlo .

No jo, trošku mi "vyčítáte" že vám to tady popisuju v růžových barvách, zatímco dovolené v tomhle počasí za moc nestojí. Ale je to fakt, že mi tady nic chybí - polohovací postel je parádní, notebook s připojením a mobil mi poskytují soukromí a umožňují mi spojení se světem, čaj a kávu donesou na požádání, k jídlu mě zavolají a léky donesou, šéfstvo tu projde jednou týdně a jinak se nám pacošům vyhýbá, lékař si mě vyhledá podle potřeby, tudíž mě nevyhledává, 2x denně mě vezmou na cvičení, před večeří si jdu zacvičit sama a jinak klídek a pohoda. A přitom stačí tak málo - nechat se říznout trošku do zad .

Ale abych zase nepřeháněla... Myslím, že až uvidím svoji výplatní pásku zjistím, že měsíční dovolená "all inclusive" u moře by mě vyšla rozhodně levněji... A to vůbec nehovořím o tom, že než to tady opustím, budu muset ještě pěkně na dřevo vysázet 60 Kč za každý "odbydlený" den...

A navíc - neustále vám všem držím palce, aby se vám to počasí na ty vaše dovolené už umoudřilo .

Jo a taky naše oddělení dnes svojí návštěvou poctila paní ministryně Parkanová... - v pozoru byl ale jen primář, nás "pacoše" nechali v klidu a pohodě . Kdybych na ni nenarazila cestou na odpolední fyzioterapii (to zní honosně, co?!? Přece tady nebudu chodit na obyčejný tělocvik ) a kdyby mě ještě navíc nepozdravila jako první !!!, tak bych ani nevěděla, že tudma prošla...

A pak nám dnes na pokoj přibyla třetí "do mariáše", ale jak můžete vidět, moje spoluležnice jsou naprosto v klidu a pohodě .

 

Tak dneska zase pár cviků přibylo a také se přidal další "mučicí" nástroj - balanční podložky. Jinak tělo už se rozcvičilo a zatíná akceptovat posilovací zátěž bez výrazného odporu. Sem tam teda dá najevo, že se mu některý cvik příliš nezamlouvá, ale to má u mě lehce smůlu .

cviky na zádech - přibylo něco málo na posílení hýžďových a břišních svalů

cviky ve stoje - přibyly cviky na balančních podložkách a s gumou

Dieta č. 4

snídaně - jogurt Activia (bílý, sladký - bléééé, ale snědla jsem ho) a banán

oběd - bramborová kaše posílená dvěma tavenými sýry a pro změnu filé (dneska se ale snažili o vylepšení a zapekli ho s pórkem a sýrem - jo, šlo to rychle dolů )

svačina - broskvový jogurt s kiwi a broskví (mňam)

večeře - rizoto s mrkví a strouhaným sýrem, jablko (mňam)

st 23.7.

den devátý

 

p

nahoru

 

hádanka

 

NA CO TO JE?

detail

 

(odpověď )

 

 

 

Teda dneska bylo u nás na pokoji živo už od 5:40. Ach jo... Taky už se mnou pak kolem osmé se mnou "šili čerti" a tak jsem šla na fyzioterapii.

V 9:00 měla být velká vizita, ale pan primář má dovolenou, tak jsme ji odškrtli jen s doktorem. Ještě nemají tendence poslat mě domů, tak jsem mohla přiznat, že se mi daří celkem dobře, ale moc jsem to radši s tou chválou nepřeháněla . Za to domů pustili jednu spoluležnici, tak jsme tu zase zbyly jen dvě...

No a pak jsem vyrazila na svoji první procházku areálem. Vymyslela jsem si trasičku asi tak kiláček a trvalo mi to 25 minut !!! Ale byla to teda fuška - nezdá se to, ale fakt žádná legrace. Na poslední rovince jsem měla pocit, že se už nedoplazím . Na pokoji jsem okamžitě zahučela do sprchy, teplou vodou jsem namasírovala zadek... teda pardón, hýžďové svalstvo, objednala jsem si čaj a kávu a zapadla jsem do pelechu, ze kterého jsem do oběda nevylezla .

A na dobrou noc mám pro vás dneska hádanku

NA  CO  TO  JE  ?!? Tady je detail.

(odpověď )

 

A mám tu zase další nové cviky - všechny na protažení a posílení hýžďových svalů, což teda dost potřebuji...

cviky na zádech

cviky na boku

cviky v kleče

cviky ve stoje

A navíc jsem si přidala chůzi, protože bez té se prostě neobejdu. Takže každý den po ranním cvičení si nadále nařizuji okružní cestu nemocnicí .

Dieta č. 4

snídaně - broskvový jogurt s banánem (paráda)

oběd - vařený brambor s vařenou mrkví a 2 plátky sýra (móooooooc dobré)

svačina - 2 pufíky s jogurtovou polevou a 2 jablka (taky dost dobrý)

večeře - 2 plátky chleba, 1 máslíčko, 2 plátky sýra, 6 plátků pršutu a pomeranč (paráda)

čt 24.7.

den desátý

 

p

nahoru

 

Dneska vysloveně nestíhám. Je po půl osmé večer a já se konečně dostávám k tomu, abych napsala pár slov k dnešku... Bože můj, to marodění je neuvěřitelně časově náročná záležitost .

A taky si mě dneska vyhledal pan doktor - dokonce šajba - zástupce primáře !!! A jak to tak vypadá, zatím tady to poleženíčko mám do konce příštího týdne jisté .

Jo a taky jsem si koupila na jizvičku měsíčkovou mast, ale řeknu vám, málem jsem tu jizvu ani nenašla, když jsem si ji chtěla máznout . Zítra vám ji vyfotím - už jí je 14 dní a sama jsem děsně zvědavá, jak teď vypadá .

 

Dneska se přidalo cvičení na dalších balančních deskách a podložkách - jo, rovnováha, to je teda věda .

Dieta č. 4

snídaně - jogurt aktivia (nesladký, hurááááá) s kiwi a půlkou grepu (paráda)

oběd - bramborová kaše přilepšená dvěma plátky sýra a na sucho pečené filé a 2 rajčata a půlka grepu (móooooooc dobré)

svačina - citronové vlnky a 4 linecká kolečka (mňam)

večeře - ZRADA !!!, totální ZRADA !!! - dostala jsem lečo s bramborem, takže jsem odebrala jen banán a vzala jsem si z našetřených zásob plátek chleba, máslíčko, 2 plátky sýra a 4 plátky pršutu a jablko

pá 25.7.

den jedenáctý

 

mojí jizvě je

14 dní

 

p

nahoru

 

Tak musím ubrat na tempu. Moje dávka cvičení 3x denně a půl hodinová dopolední procházka se projevily negativně na mých zádech. Jo, jo, levá strana beder a hýžďových svalů je opět nekompromisně namožená, takže jen ležím a odpočívám. A hodlám to dělat celý víkend . Jen nevím, jestli to vydržím .

 

Dieta č. 4

snídaně - malinovo-jahodový jogurt (to šlo) a po procházce jsem spucovala pytlík želé bonbonů (to šlo taky )

oběd - těstoviny se špenátem a se sýrem, 3 ryngle jako kompot a paprika (po špenátu s těstovinama už jsem vysloveně prahla - móooooooc dobré to bylo)

svačina - kávička a koláčky (holt návštěva )

večeře - bramborová kaše a vejce na tvrdo, okurkový salát, mrkvový salát (paráda)

so 26.7.

den dvanáctý

 

p

nahoru

 

Dneska jsem se vysloveně válela jak mrcha. Podhlavník zvedlý, podnožník zvedlý a jinak nic. Záda holt potřebují oddych. Bolest a zatuhnutí svalů jsem přiznala i panu doktorovi, takže se ten "funkční zádrchel" začne zítra nebo v pondělí řešit. Prostě musí se přijít na to, jak se mám hýbat, aby se mi tam ta zatvrdlina vlevo od bederní páteře nedělala. To jim teda fakt nezávidím... Ale taky je fakt, že bez vyřešení tohoto problému domů nechci, protože jinak se těch obtíží s bolestmi zad nezbavím...

No a protože postel je přece jenom měkká a moc se v ní ty záda neprodýchají, zašla jsem si ráno, odpoledne a před večeří protáhnout kostru do tělocvičny. Ale opravdu jen protáhnout, uvolnit a prodýchat. Žádné posilování . A fakt to i pomohlo - bolest se začala stěhovat do boku, což znamená, že zatvrdlina mizí .

 

Ve fyzioterapii se přidalo pár protahovacích a uvolňovacích cviků na zádech, na břiše a na balónu.

Dieta č. 4

snídaně - šlehaný vanilkoý puding s banánem (super) a po cvičení jsem schroustla ještě krabičku luxusních borůvek, co mi včera  přinesla návštěva (naprosto vynikající)

oběd - špagety se sýrem, plátek pršutu (poslední), 4 ryngle jako kompot, rajče a třešňový kompot (taky super)

svačina - vanilkový tvaroháček a jablko a pytlík želé bonbónů (dneska je prostě jedno jídlo lepší než druhé)

večeře - chleba, máslo, žervé, rajče a mlíčko (ale jo, také to bylo dobré)

ne 27.7.

den třináctý

 

p

nahoru

 

Dneska jsem se opět válela. Ráno a večer jsem teda šla protáhnout na půlhodinky kostru do tělocvičny, ale opravdu jen vytáhnout a prodýchat bederní páteř a pánev. Svaly kolem páteře se uvolnily a zítra se uvidí, co na moje "funkční" problémy řekne fyzioterapeutka. Snad se ji podaří nějaké cviky vymyslet, ovšem kdyby se opravdu přišlo na původ těchto svalových obtíží, to by teda bylo naprosto skvělý. No, uvidíme .

 

Dieta č. 4

snídaně - broskvový jogurt, půlka grepu a tvarohový šáteček (dost dobrý)

oběd - vařené brambory, špenát, vařené vejce, rajče a půlka grepu (paráda)

svačina - švestkový koláč s mákem od maminky a pytlík lékorek (naprostá parááááááááááda)

večeře - chleba, máslo, žervé, rajče a kiwi

po 28.7.

den čtrnáctý

 

moje "mobilní kancelář"

 

p

nahoru

 

A je to... Moje fyzioterapeutka se po týdnu vrátila z dovolené, sáhla mi rukou zkušenou na záda a po 14ti dnech jsem zase na začátku.  Moje záda se prostě brání zátěži. Reflexní masáží uvolnila co uvolnit šlo a pro dnešek mám povoleny na záda a hýždě jen uvolňovací cviky, posilování pouze na břišní svaly a horní partie. No a zítra se holt uvidí co dál .

A protože jsem poslušná, nic jsem nepřepínala a po ranním cvičení jsem se svalila na terasu a vystavila jsem svoje tělo účinkům thalosoterapie a klimatoterapie . Co také v těch současných tropech jiného, že. Ovšem výsledek této léčby se rovněž brzo dostavil - přismahla jsem si tvářičky .

Ale aby to zase nevypadalo, že se jen flákám... Opak je pravdou. Mám tu vybudovanou docela příjemnou "mobilní kancelář". Po té se mi teda bude vysloveně stýskat

 

Dieta č. 4

snídaně - tvarohový šáteček a citronový jogurt activia (to šlo) a po cvičení jsem ještě zkousla půl pytlíku lékorek

oběd - bramborová kaše, filé zapečené se sýrem, půlka broskve jako kompot a rajče a po cvičení zbylého půl pytlíku lékorek (paráda)

svačina - makový závin a jablko (mňam)

večeře - nic - nějak mi ten makový závin ke sváče neudělal dobře

út 29.7.

den patnáctý

 

p

nahoru

 

Tak jak přežíváte ta tropická vedra?!? Řeknu vám, tady to jde naprosto úžasně. Ráno otevřeme okna dokořán a necháme proudit do pokoje čerstvý letní vzdoušek.

Po poledni přejde pařák i na naši jižní stranu budovy, takže okna přivřeme jen na větračku a otevřeme dveře do chodby, kde je puštěná klimoška. Teplota je tam taková, že saniťáci chodí nonstop ve flízových vestách.

No a po šesté, kdy se začíná s nadcházejícím večerem mírně ochlazovat, zase větrání otočíme - takže dveře zavřít a okna dokořán. A tak to vydržíme celou noc .

A fakt je tohle větrání účinný. Celý den tu máme úžasně příjemně. Až se skoro bojím přiznat, že mi tu z toho pod peřinou mrznou nohy tak, že se přes den válím, teda pardon, odpočívám, zásadně v ponožkách .

Ještě jsem chtěla napsat, že se mi vůbec, ale vůbec nestýská po těch upocených tramvajích a po tom rozpáleném asfaltu pražských chodníků, ale radši už budu tiše .

Jo a taky jsme dostaly na pokoj třetí do mariáše - starší paní po operaci kyčle a říká mi "slečno" . Móooooc milá paní . Ale řeknu vám, vůbec jí to nezávidím. Sotva leze a pěkně nám tu skučí bolestí. Ale drží se zatím statečně...

 

Tak jak se mi prvních 14 dnů cviky přidávaly, teď se kvapem ubírají. Záda se tvrdě brání jakékoli zátěži. Zcela jsem vypustila procházky, balanční podložky, balón a cviky na boku. Posiluji pouze břicho a to ještě jen těmi nejjednoduššími cviky a jinak jen a pouze protahovací a dechová cvičení.

Odpoledne projevila paní fyzioterapeutka snahu uvolnit mi svalové křeče v zádech mučidlem zvaným "rebox". Je to jakýsi druh elektroléčby. Do mokré ruky jsem dostala držet kovovou tyčinku (abych dobře vodila ) a další se mi fyzioterapeutka dotýkala na zádech v postiženém místě. Bylo to jako by vás píchla jehlička. S úspěchem se ale nesetkala - dotkla se třikrát a moje tělo dostalo takovou svalovou křeč, že měla dost co dělat, aby mi to všechno zase uvolnila.

Takže aplikaci "reboxu" máme odškrtnout a zítra při velké vizitě se prý dohodneme, co budeme zkoušet na má záda dál. Po dnešním experimentu ale nemůžu říct, že bych se na to těšila .

Dieta č. 4

snídaně - půlka Revitalu s Aloe vera, banán a zbytek toho makového závinu, jo a po cvičení půl pytlíku pěnových zmrzlinek (dost dobrý)

oběd - rizoto s mrkví a celerem, sýr, nektarinka (mňam), jo a druhá půlka pytlíku pěnových zmrzlinek

svačina - zbytek Revitalu s Aloe vera a jablko (paráda)

večeře - bramborová kaše, filé, broskvový kompot a jako zákusek ovocný pohár s tvarohem (super)

st 30.7.

den šestnáctý

 

p

nahoru

 

Dnes byla velká vizita. Tak mi dali ještě týden... Resp. do čtvrtka 7.8. Hurá . Zkusí se elektroléčba a naučím se cviky domů (co tady asi tak dělám...) a uvidí se... A zítra se ještě poptám po vířivčiče... Tu bych si teda s chutí dala .

 

Dalším pokusem k uvolnění mých zad je klasická elektroléčba (interferenční proudy). Tu znám, takže bez obtíží jsem absolvovala prvních 10 minut a uvidíme, co na to záda. Levá noha je ale pořád zatuhlá a nějak se jí nechce odtuhnout...

No a cvičení - setrvalý stav. Jen protahovací cviky, posilování jen na břicho a ruce.

Dieta č. 4

snídaně - vanilkový tvaroháček, kiwi a pak mi maminka přinesla čerstvou mrkev (mňam)

oběd - vařené brambory podpořené taveným sýrem a filé se sýrem, mrkvový salát (mňam)

svačina - půl Revitalu s Aloe vera a jablko (mňam)

večeře - chléb s máslem a žervé, půl Revitalu (mňam)

čt 31.7.

den sedmnáctý

 

p

nahoru

 

A další den je za námi. Budíček - snídaně - cvičení - odpočinek na terase - oběd - odpočinek - cvičení - odpočinek - svačina - návštěvy - cvičení - večeře - odpočinek a spát... Ten rituál je táááááák příjemný .

Jediným vzrůšem dneska byla obměna obsazení pokoje - jedna paní odešla a nový kousek jsme zase dostali . Paní po operaci kyčle, ale té teda nezávidím. Má navíc dost silnou artrózu, takže má chodítko a na berličky se teprve učí.

Jo a taky jsem si dneska vyprosila vířivčičku a ani to nedalo moc práce - líná huba, že... Takže na ten týden mám předepsané tři a hned zítra odpoledne mě čeká první. Už se na ní vysloveně těším .

 

Zádíčka se pěkně uvolňují. Dneska mi je nahřáli biolampou a můžu přidat dva cviky. Tak zkusím trošku posílit zadeček a uvidím...

No a také musím cvičit sezení a chůzi - nedá se svítit, tělo si musí zvykat. Ale zase to nebudu přehánět. Sedět jsem vydržela už 20 minut a chůze zatím počká .

Dieta č. 4

snídaně - citronový jogurt Activia a mrkvička od maminky, no a po cvičení pytlík lekorek (mňam)

oběd - těstoviny s vařenou mrkví a celerem, sýr, 2 pufíky s jogurtovou polevou (mňam)

svačina - vanilkový šlehaný puding, nektarinka a 4 linecká kolečka (tak tuhle nálož už tělo vysloveně potřebovalo)

večeře - karamelový nutridrink (mňam)

pá 1.8.

den osmnáctý

 

mojí jizvě jsou

3 týdny

 

vířivka

 

p

nahoru

 

Tak dnešní noc nebyla za poplatek 60 Kč, ta prostě byla k nezaplacení. Na bitevním poli by se mi určitě spalo klidněji. Babča, kterou nám přidělili předevčírem tady pořádala celou noc manévry. Je jí přes osmdesát, je po operaci kyčle, dělá tu ze sebe diblíka a má snahu vzbuzovat neustále soucit takže kňourá a nejí a nechce chodit a jen ji ta noha bolí a chce prášek na deprese a nechce cvičit a je jí špatně a... a vůbec... Ovšem když je potřeba, pak je mrštná jak lasička, bez obtíží se o sebe postará a peristaltiku má perfektní...

Včera ale téměř celé odpoledne prospala a v noci, samozřejmě, nic. Za to tu cvakala s postelí nahoru a dolů, klapa a šustila se vším na co dosáhla, svítila, jedla a já nevíc co ještě. Teda takhle zruchaná jsem nebyla ani po operaci. A vrcholem všeho bylo, že si ráno absolutně nic nepamatovala. Nebo prostě pamatovat nechtěla... A ještě byla dotčená, když jsem na ní zvýšila hlas... Moje nervy... Ještě jednu noc s ní a stěhuju se vedle na psychiatrii... Dneska mě nedá dohromady ani ta vířivčička, na kterou jsem se ještě včera táááák stráááááášně těšila...

Je teda fakt, že někteří možná řeknete, že by trošku ohleduplnosti neškodilo, protože také jednou budu stará, ale ono má všechno své hranice. Ano, může mít bolesti, může mít problémy se spaním, ale od toho jsou tu sestřičky, aby jí podaly léky. To ona ale odmítá !!! A že tu buší celou noc vším možným a přerovnává si věci jen proto, že se nudí, tak tady teda moje ohleduplnost končí. To nemá s nemocí nic společného a pokud ano, pak je tady na rehabilitace špatně...

Tááák a je vyřešeno. A to není ještě ani poledne!!! Babča se odpoledne postěhuje jinam až odejdou propuštěný. Přece jenom jsme s kolegyní nebyly jediné, kdo upozornil na její podivné chování... Teď jen abychom sem nedostali nějaký jiný poklad... Nikdy nemůže být tak zle, aby nebylo ještě hůř, že .

Ovšem musím konstatovat, že moje ranní zvýšení hlasu vůči babče rovněž zabralo. Ani jí nenapadne, že by si zdřímla, čte si, poslušně chodí jak terapeutky pískají a vůbec je soběstačnější a čilejší než byla včera. Teď teda měla trošku tendenci před terapeutkou dělat scénky, že to na ní nějak dolehlo, ale stačilo abych se jen zavrtěla v posteli a byla srovnaná .

Hodina "H" = 15:20. Ufff... Ten vzduch u nás v pokoji se už dal krájet... Babča dostala za odměnu "lepší pokoj" s paní přiměřeného věku, tak se jí tam určitě bude líbit. No a my jsme tady zase jen dvě, tak snad to tady do toho čtvrtka doklepnu .

No a vidíte, pro ty lapálie dnešní noci bych málem zapomněla, že mojí jizvě jsou dneska už 3 týdny .

 

Zádíčka parádně povolují. Dneska jsem dostala dávku elektroléčby, malou reflexní masážičku a zase jsem si přidala dva cviky na břicho a dva na záda.

Po obědě jsem se na chvilku (45 minut) plácla na terasu na thalosoterapii (přece se na fyzioterapii nebudu slunit, že ), pak jsem si zacvičila, no a v půl druhé jsem naklusala do vířivčičky. Teda to byla naprostá paráda...

Dieta č. 4

snídaně - jogurt s pomerančovým džemem (byla jsem tak ospalá, že ani nevím, jak to chutnalo) a po cvičení zase pytlík lekorek - dneska i jako lék na nervy

oběd - vařené brambory, špěnát a vařené vajíčko (mňam)

svačina - chléb s máslem a lučinou, jablko a pytlík hrošíků (nějak mi po tý vířivce vyhládlo )

večeře - vařené brambory, vařená mrkev, sýr a dvě rajčata (paráda)

so 2.8.

den devatenáctý

 

p

nahoru

 

A je sobota a já jsem zase konečně vyspinkaná . Večer mi teda dalo trošku práce než jsem usnula, ale jak se to podařilo, nevěděla jsem až do rána o ničem kolem sebe. Takže pokud prožilo Česko svojí letošní druhou tropickou noc, tak já o tom teda nic nevím .

Tak a jsem na pokoji sama . Moje spoluležnice odešla před polednem na propustku domů a já mám do zítra celý pokoj jen sama pro sebe . Naprosto neuvěřitelné. Ale žádný mejdan na čtyřce ale nebude, tady bude prostě klííííííííííd . A užívala jsem si ho tak, že jsem ani před večeří nešla cvičit .

 

Tak jsem dneska opět přidala dva či tři cviky a tělo se vzepřelo... Xakru tomu se táááááááák nechce posilovat... Takže v poledne a večer už zase jen protahování a prodýchávání, s hrdinskými výkony je konec. A mezi tím jen ležet a odpočívat... Moje poslední "stoleté" zatuhliny (opravdu jsem NEchtěla napsat "zatuchliny"... ) pod bederní páteří a u křížové kosti, které jsou zárodkem všech mých bolestí zad a levé nohy (zřejmě), se evidentně úporně snaží zůstat v mém těle a dobrovolně bez boje ho rozhodně neopustí. Ach jo... .

A taky mi dneska zase prohřáli bolavé místo biolampou. Tohleto to je teda fakt příjemné léčení .

Dieta č. 4

snídaně - vanilkový termix s banánem (mňam)

oběd - vařené brambory a dušená směs z luštěnin !!! Kuchař zřejmě dneska jedl ftipnou kaši . Snědla jsem brambory a broskvový kompot, zajedla to jablkem a bylo po "O"  (když si odmyslím ty fazole, tak jsem si nakonec i pochutnala)

svačina - větrník a jablko (trošku jsem si holt spravila chuť)

večeře - chléb s máslem a lučinou, rajče a půlka Revitalu s Aloe vera (mňam)

ne 3.8.

den dvacátý

 

p

nahoru

 

Moje poslední neděle v nemocnici... Od zítra už začnu odstřihávat metr .

Byl tu úžasný klid, takže jsem celý den mohla odpočinkově rehabilitovat. A jestli jsem rehabilitovala správně, to zítra zhodnotí moje fyzioterapeutka až se svými zvídavými prstíky zaboří do mého zádového svalstva. Před těmi neutajím nic .

 

Dieta č. 4

snídaně - vánočka a půlka Revitalu s Aloe vera (mňam) a po cvičení půl pytlíku jojo zmrzlinek

oběd - těstoviny s vařenou mrkví a strouhaným sýrem a 2 rajčata (mňam) a pak padla i druhá plka pytlíku jojo zmrzlinek

svačina - švestkový koláč s mákem od maminky a půlka Reitalu s Aloe vera (mňam)

večeře - chléb s máslem a žervé, paprika a pytlík lékorek (dneska mám evidentně nedostatek cukrů )

po 4.8.

den dvacátýprvní

 

p

nahoru

 

Dneska byl docela a úplně obyčejný den jako ty ostatní. Z počátku to teda vypadalo, že se moje záda rozhodla vyrovnat se s rehabilitací po svém, takže místo aby levou stranu opustily svalové zatuhliny, vytvoří se mi ty samé stejně i vpravo, ale naštěstí ty bolesti byly jen mírně namožené svalstvo, jak se mi obě poloviny těla začínají zatěžovat rovnoměrně. Jo, je to fuška...

No a pak se pan doktor při vizitě neopomněl ujistit, že hodlám ve čtvrtek opravdu vyfičet. Už jsem tady na jejich poměry prostě moc dlouho . Ale je fakt, že na moje už pomalu taky. Odjet si na týden, 10 dní to jo, ale být z domova měsíc, to je děsně dlouhá doba .

 

Dneska jsem odtuhnutí svého zádového svalstva podpořila jednou dávkou proudů a odpoledne vířivčičkou a fakt mě ty zatuhliny opouštějí. Huráááá . Teď to jen v tomto stavu udržet...

Pohyby se zády už můžu dělat všechny, ale pořád platí, že je musím zvykat pozvolna a pomalu. Takže dneska jsem k posilování zad a břicha přidala cviky na boku na posílení hýžďového svalstva, no a zítra zkusíme rotoped.

Dieta č. 4

snídaně - banán a citronový jogurt Activia (mňam)

oběd - rizoto se zeleninou a sýrem - ale dali tam i hrášek, tak jsem holt byla jak holoubek z Popelky   (ale rýže s mrkví byla móoooc dobrá)

svačina - jahodový nutridrink a pytlík lékorek (po vířivce mám prostě hlad)

večeře - bramborová kaše posílená jedním taveňákem, rybí filé pečené na sucho, třešňový kompot a rajče (výborný to bylo)

út 5.8.

den dvacátýdruhý

 

rotoped

 

p

nahoru

 

Dneska byl doslova blázinec. Takový šrumec jsem tu nezažila snad za celé 4 týdny. Od osmi hodin jeden telefon za druhým - sotva jsem stíhala cvičení a oběd. Drobný odpočinek se rýsoval po odpolední svačině, jenže jsem se rozhodla stáhnout mejly a další více jak hodinu bylo o zábavu postaráno... Opravdu svalit se mi podařilo až po večeři. Ufff, to byla náááádhera .

Jo a dostali jsme na pokoj nový příděl - starší paní, která zatím nechodí. Je ale šíleně povídavá. V noci ale, jak sama tvrdí, spí. Prý jen možná chrápe, ale to mi nevadí. Hlavně když nebude lomozit . Zatím to ale vypadá, že bude mluvit i ze spaní .

 

Největší událostí dnešního fyzioterapie bylo usednutí na rotoped. Moje záda bez obtíží zvládla frekvenční výšlap 10 minutek na dvě nejnižší rychlosti, tak to snad bude v pohodě . No a jinak už cvičím všechny stanovené cviky na posílení zad, břicha a boků a přidala jsem i cviky na balónu. Když to do zítra přežiju, přijdou na řadu balanční podložky a pak už hurá domů .

Dieta č. 4

snídaně - banán a broskvový jogurt (to můžu)

oběd - bramborová kaše a na sucho pečené filé, třešňový kompot (paráda)

svačina - 2 pytlíky haribo směsi lékorky/želé a jablko (móoooooc dobré)

večeře - vařená baby karotka se strouhaným sýrem a kiwi (luxusní)

st 6.8.

den dvacátýtřetí

 

Dobrou chuť

 

p

nahoru

 

Dnešní den začal poněkud hekticky - ztratily se klíčky od přepravního kontejneru z kuchyně, takže naše hladové žaludky marně čekaly na svůj příděl o sedmé ranní. Dnes se holt dočkaly poněkud se zpožděním .

Pak byla na devátou nahlášená velká vizita, takže hned po snídani tady začal hukot, aby se vše za tu zbývající půlhoďku stihlo. Cvičilo se, měřily se tlaky a teploty, uklízelo se a v hodině "H" bylo primářem vše odloženo až na desátou... Moje nervy... Ale na druhou stranu konečně se mohli všichni - čímž myslím jak nás pacoše, tak i sestřičky - "zastavit" a trošku si vydechnout. Ufff... No a pak už byl fakt klídek až do večera .

No a protože jsem tu poslední den, tak na závěr vám ještě ukážu, jak se mi tady úžasně jedlo. Mnozí na to teda asi budou mít odlišný názor, ale ty musím upozornit, že takto ořezané menu bylo na moji vlastní žádost. Ostatní se tu nacpávali běžnou stravou obsahující i "dietní" svíčkovou a "dietním" vepřo-knedlo-zelo .

 

Dneska jsem přidala cviky ve stoje, ale to se teda mým zádům nelíbilo. Levá strana se okamžitě vzbouřila, tak holt budu muset zase na den či dva ubrat a přidávat jen po jednom cviku .

Dieta č. 4

snídaně - banán a jahodový tvaroh, no a pak jsem dojedla ten pytel želé a lekorek... ()

oběd - vařené brambory, špenát a vařené vajíčko (to šlo)

svačina - dva pufíky s jogurotovou polevou a dvě jablka (móoooc dobrý)

večeře - chléb s máslem a lučinou, rajče (paráda)

čt 7.8.

jdu domů

 

mojí jizvě je

1 měsíc

 

p

nahoru

 

Tak a jsem doma... Ráno jsem si ještě zacvičila, pak jsem se zabalila, vyřídila jsem nějaké ty papíry a poplatky, naobědvala jsem se a v půl druhé jsem opouštěla bránu nemocnice. Po měsíci "zahálení" jsem zase vržena zpátky do života, tak vítej myčko, pračko, sporáku,... .

A ještě poslední fotku mé jizvy - bez 3 dnů je jí právě jeden měsíc .

 

Dieta č. 4

snídaně - kiwi a citronový jogurt aktivia (mňam)

oběd - vařené brambory, lučina a filé zapečené se sýrem (na poslední jídlo v nemocnici naprostá paráda )

 

Tak a to je z méno deníčku marodníčku vše.

Celý měsíc, po dobu mého pobytu v nemocnici, jste mohli sledovat průběh mé operace a rehabilitace.

Ale teď je čas vrátit se zase zpátky do normálního života, tak mi prosím už jen držte palce, ať se všechno podaří, záda se nebrání a já zas můžu brzo s vámi vyjet na kole .

Ahóoooooooooooooooooooj a všem moc díky za všechny krásné mejly, smsky a další pozdravy .

na hlavní stránku

copyright © vrstevniceJ 2008