t na kalendář

sobota 17. května 2008

Praha - Prčice...

Mě láka velice, pochod Praha - Prčice, nazuju si střevíce a hbitě vyrazím,

jsou plné pohody, ty dálkové pochody, bez chleba a bez vody já k cíli dorazím...

>kronika pochodů<

Už loni jsme si vyzkoušeli, že je možné nazout i cyklistické střevíce a vyrazit, tak jsme je zkrátka nazuli i letos . A rozhodně to stálo za to..

Oficiální stránky akce: Praha - Prčice

Neoficiální stránky akce: Štěpánovy stránky - tady najdete podrobný popis trasy a od úterý je možnost stáhnout i mapy s popisem

Trošku dokumentace:

* fotky od Jurimíra

* trasa od pb (z Prčice jel s Radiusem do Prahy přes Sedlčany a Mníšek pod Brdy)

* fotky od Jindry - trošku roztřesené, ale aspoň jsou akční

* a dalším přidám až budou

Co bylo letos poprvé:

* jela jsem na kole do i z Prčice,

* najela jsem svůj osobní rekord 166 km,

* a poznala jsem "otce" myšlenky vytvořit cyklo verzi pochodu a trasaře v jedné osobě Štěpána - díky a doufám, že za rok nám tu trasu zase nalajnuješ .

Sraz: v 8:20 na stanici metra Opatov stihli všichni až na pár výjimek. Startovné se mi podařilo uhradit mezi prvními zájemci, takže už v 8:40 jsme vyrazili. Pb s Wewerkou nás prostě museli dohnat .

Kdo ale nezklamal, to byl Matyx. Místo něj přišla klasicky omluvenka a klasicky zcela nevšední - ráno na radaru zahlídnul nad Německem mrak u kterého vyhodnotil, že se rozhodně o Šumavu nezarazí. A v pláštěnce teda šaška dělat nebude. Teda až jednou Matyx vydá knihu "Proč (ne)jezdím na kole, aneb 100 Matyxových omluvenek", tak to bude bestseller . Ty jeho "omluvenky" bych nechala tesat do kamene - jedna perla větší než druhá .

Trasa: bylo možno si vybrat asi z 19 tras, pro nás ale přicházela v úvahu pouze cyklotrasa . Při startu jsme obdrželi podrobný popis a mapu. Tentokrát byla krásná mapa v měřítku 1:150 000, takže jiná kartografie ani nebyla potřeba. A stejně jsme to jeli po paměti .

Takže jen ve stručnosti, kudy jsme to vlastně jeli: stanice metra Opatov - cyklotrasa ÚJ‑BR - Újezd - cyklotrasa č. 11 - Průhonice - Dobřejovice - Herink - Oleška - Čenětice - Křížkový Újezdec - Petříkov - Štiřín - Struhařov - Kamenice a údolí Kamenického potoka - Týnec nad Sázavou a první kontrola (8:30 - 12:00)  kulturním domem - zpět na cyklotrasu č. 11 - Podělusy - Chleby - Dunávice - Soběšovice - tady nás minul Meduza s chrtí bandou na své nové silničce - Ouštice - Neveklov, kde byla na náměstí  druhá kontrola (9:30 - 14:30) - Mstětice - Hodětice - Klimětice - Kosova Hora, kde byla u restaurace na kraji náměstí třetí kontrola (12:00 - 17:30) - po ČTZ - Janov - Dohnalova Lhota - zpět na cyklotrasu č. 11 - cyklotrasa č. 8138 - Radeč - křižovatka u Nedrahovic - směr Jesenice - Doublovičky - Dobrošovice - Měšetice - Sedlec a přes most do Prčice, kde byl na náměstí před kostelem cílový stánek (11:00 - 20:00).

A sesbírali jsme cestou všechna razítka a dostali jsme tradiční botičku, tentokrát světle modrou .

Délka: dle propozic 75,8 km a fakt to odpovídalo. Já už ale měla díky cestě z domova natočeno 83,5 km. No a vzhledem k tomu, že jsem jela na kole i zpět, vytvořila jsem svůj OSOBNÍ REKORD 166 km za den . Nejvíc ale zřejmě najel Jurimír, kterému to dalo celkem neuvěřitelných 202 km !!!

Trasa v hodinách: letos jsme to teda vysloveně švihali.

* 08:40 start na Opatově

* 10:00 - 10:30 Týnec nad Sázavou

* 12:00 - 12:30 Neveklov

* 14:00 - 14:30 Kosova Hora

* 15:30 - 16:00 Prčice

* 19:50 - Benešov nádraží - cestou jsme ale téměř 1,5 hodiny seděli v hospodě než se přehnal Matyxův dešťový mrak

* 20:00 - odjezd z Benešova

* 21:00 - Kamenice

* 23:00 - stanice metra Opatov

Cesta zpět: každý zvolil pro něj tu nejvhodnější variantu

* Matyxova aneb přítel na telefonu s autem - toho využila Wewerka a Svetluška.

* vlaková - tak ta byla rovněž a jelo se na vlak do Benešova. Tradičně to ale bylo "maso".

* po vlastních zpět - pokud nepočítám fousáče +1, kteří jeli dál na Tábor, tak se vytvořili dvě skupinky:

pb a Radius - jeli po trase Sedlec-Prčice - Sedlčany - Nalžovice - Nový Knín - Mníšek pod Brdy - Řitka - Černošice a pěkně na Prahu na Zličín. Zkrátka kopců evidentně neměli dost, tak si pár pěkně výživných přidali .

zbytek - jeli jsme osvědčenou trasu Sedlec-Prčice - cyklotrasa č. 0042 - Heřmaničky - cyklotrasa č. 0075 - Arnoštovice - Votice - cyklotrasa č. 0076 - Olbramovice - Božkovice - Nesvačily - Benešov

odtud jsem jela už jen já s Jurimírem přes Týnec n. Sázavou - Kamenice - Petříkov - Modletice, kde jsme se rozdělili - zatímco já jela klasicky přes Průhonice na Opatov, Jurimír to vzal na Říčany a dál k domovu.

Estancie a občerstvení: letos jsme hospody dost eliminovali, ale ono to tak nějak vyplynulo samo...

* v Týnci jsme doplnili teutiny,

* v Neveklově kdo chtěl, mohl na obídek, ale nakonec jsme téměř všichni doplnili cukry v místní skvělé cukrárně a ujedli z vlastních zásob,

* v Kosovce jsme opět doplnili tekutiny a něco málo zakousli,

* v Prčicích bylo už dost husto, takže opět tekutiny, cílová tatranka a nějaké ty cukry,

* cestou na vlak se na polívku zastavil Ivan s Ondrou, já dala dva koláčky a Světlana taky a ještě utopence.

Já jsem těch 166 km ujela v podstatě na 1 banán, 1 jogurt, 2 mrkve, 4 pufíky s jogurtovou polevou, půl litru ochuceného acidofilního mlíka (Revital s aloe vera... mňam ), 4 kávy, 1 piškotový rohlíček s krémem (móoooc dobrý), 1 sladký pendrek, 2 koláče, 1 mrkev z mandlové hmoty, půl sáčku rozinek, 4 růžáky (ibalginy) a asi 3 litry obyčejné vody.

Počasí: celý den bylo velmi a to velmi příjemně. Matyxův mrak nás sice stále stíhal, ale krátká přeháňka nás zastihla až před Benešovem a přečkali jsme ji v hospodě. A noční bouři nad Prahou jsem rovněž unikla. Již nad Modleticemi jsme s Jurimírem měli možnost sledovat, jak se nad Prahou blýská, ale než jsem se do Prahy dohrabala, byla bouřka už za humny .

Když jsem se ale podívala z okna v neděli, bylo jasné, že bychom na Prčice ani nevyjeli, natož abychom to dali tam a zpět. Obloha byla jeden velký Matyxův mrak a padaly provazy deště... Prostě počasí námpřálo .

Díky všem za skvělou společnost a za rok třeba zkusíme dát těch 200 .

na hlavní stránku

copyright © vrstevniceJ 2008