t na kalendář

sobota 8. března 2008

Mantichora...

Tajemný název, ale cíl tohoto výletu tajemným rozhodně nebyl . Stačí se kouknout na stránky Rabasovy galerie v Rakovníce, kde lze zjistit, že pod názvem Mantichora se skrývala výstava výtvarníků ze Skupiny českých a slovenských surrealistů.

Slovo „Mantichora“ označuje bájné zvíře, které se rodí v poušti a které řecký učenec Plinius starší ve svém díle Přírodověda popisuje takto:
„Má tři řady zubů nahoře spojených na způsob hřebene, lidskou tvář a uši, modré oči, lví tělo krvavě červené barvy a ocas zakončený ostnem jako u štíra. Je nesmírně rychlé a rádo si pochutnává na lidském mase. Hlasem připomíná píšťalu, kombinovanou s trubkou...“
Jde tedy o jakousi zoologickou koláž, a právě koláž patří – jak známo – k oblíbeným výtvarným metodám surrealismu – vždyť spojením dvou či více věcí dohromady získáváme věc novou, s novou tváří, vlastnostmi i příběhem.
Myslíme si, že tato dnešní pomyslná potvora, vzešlá z našich podprahových kabinetů, řve, píská a troubí dostatečně líbezně také o tom, že surrealismus nejenže nehyne, ale naopak v souběhu s dobou mile košatí, nově kvete a vydává zajímavé plody.

Rakovník je sice kousek od Prahy, ale myslím, že je zcela neoprávněně opomíjeným městem. Staré centrum bylo poměrně rozlehlé a velmi pěkně opravené. Zkrátka sem rozhodně stojí za to si zajet.

Víte vůbec, jak město Rakovník vzniklo?!? Jméno města je spojeno s pověstí o chudé ženě, která žila v blízkosti kostelíka sv. Jiljí. Zdejší mlynářka v čase největší bídy chtěla sebe a své děti zprovodit ze světa tak, že navařila raky z potoka, kteří byli do té doby pokládáni za jedovaté. Po té, co ona a sousedé zjistili, že raci, jichž zde žily spousty, jsou naopak jedlí a velmi chutní, rozrostlo se zdejší osídlení v osadu a posléze město. Okolnosti založení Rakovníka jsou samozřejmě mnohem prozaičtější, a dokonce ani jméno města s raky s největší pravděpodobností nesouvisí. Slovo "rakovník" totiž nejspíše znamenalo druh porostu v mokřinách při potoce. Z něho se pojmenování přeneslo nejprve na potok a tak teprve na město.

Původně jsme zamýšleli spojit výstavu s cyklistickým výletem:

* vlakmo do Rakovníka - odjezd v 9:47 z Masaryčky (11:17 Rakovník)

* Mantichora

* návštěva vhodné estancie

* kolmo zpět do Prahy po trasa Rakovník - Lány - Družec - Unhošť - Zličín (cca 50 km)

Ale pod vlivem nepříznivé předpovědi počasí, která avizovala zvláště odpoledne dešťové přeháňky, jsme nakonec kola nechali doma a zvolili formu autoturistiky. I když nakonec zůstalo jen u té nepříznivé předpovědi, kola už jsme nechali uklizená a udělali si jen příjemný odpolední výletíček, ze kterého si můžete prohlédnout pár artefaktů:

* vstupenka - částka 15,- Kč za osobu byla velmi a to velmi příjemná.

* leták a vizitka z Rabasovy galerie

* seznam vystavených děl - strana 1 a strana 2

* Jan Kohout - Pokušní sv. Klona, Elektrifikované ostatky sv. Drozda, Studie komiksu č. 6

* Lucie Hrušková - Maková panenka, Velký třesk, Esence lilií, Jeřáby

* Přemysl Martinec - Kde ses to naučila?, Cvak!

* Kateřina Piňosová - Džungle, Co ještě zbylo z olympijských her

* Andrew Lass - fotografie

Mě osobně se nejvíc líbily koláže od Kohouta a pak obrázky od Lucie Hruškové. Ale i jinak byla výstava celkově velmi pěkná a do Rakovníka se rozhodně ještě podívám.

na hlavní stránku

copyright © vrstevniceJ 2008