t na kalendář

středa 26. prosince 2007

Koledy v Gorlici...

Jsou Vánoce a k těm přece koledy patří. Tyhle byly v podání folkového kytaristy Petra Nedvěda a společně jsme si je poslechli a zazpívali na bájném Vyšehradě v podzemním sále Gorlice...

Sraz: v 15:30 v Cihelné bráně na Vyšehradě. Do Gorlice projdeme kasematy.

Sebou: kdo se teple neobléknul, tomu byla trošku ziminka a k chuti přišly i všelijaké vánoční dobrůtky a horké nápoje z termosek .

Vstupenka do kasemat.

A kdo měl jiný program, tomu alespoň přeji šťastné vykročení do roku 2008.

A pokud někdo neví, co jsou to kasematy a Gorlice, tak ještě trošku osvěty:

kasematy = chodby v pevnostních valech, sloužící k soustředění vojska a jeho nepozorovatelnému přesunu. Vchod do kasemat je z Cihelné brány, kterou v letech 1841 - 1842 nechal postavit místodržící K. Chotek. Kasematy se nacházejí po obou stranách brány, pravá část chodeb ústí do podzemního sálu zvaného Gorlice, který měl sloužit jako shromaždiště vojáku, sklad potravin a munice. Délka obou křídel kasemat je necelý 1 km. Chodby jsou nejméně 2 m vysoké a l,5 m široké. Vyšehradské kasematy a vlastně i celý Vyšehrad unikl totálnímu zničení na konci pruské války v listopadu 1744. Prusové tehdy vložili do kasemat 133 sudů se střelným prachem, které měl odpálit doutnáky poslední voják. Třem odvážným Podskalákům se podařilo doutnáky včas odstranit a zažehnat zkázu Vyšehradu.

Gorlice = sál, do nějž ústí kasematy, má plochu cca 330 m2 a výšku 13 m. Místnost sloužila jako shromaždiště vojska, sklad potravin a munice. Dodnes jsou v Gorlici patrné pozůstatky pater. Prostor byl vyklizen, zrekonstruován a zpřístupněn veřejnosti teprve v 90. letech 20. století. Před tím plnil úlohu případného protileteckého krytu a skladiště brambor a zeleniny. Dnes slouží jako výstavní prostor a jsou zde umístěny některé originální sochy z Karlova mostu, nahrazené dnes kopiemi. Je tu sousoší sv. Bernard s Madonou od M. V. Jackla (1709), sousoší sv. Augustina a sv. Mikuláše Tolentinského od J. B. Kohla (1708), socha sv. Vojtěcha od F. M. Brokoffa (1709), Sv. Anna od M. V. Jackla (1707) a sousoší sv. Ludmily s malým Václavem od M. B. Brauna (1720-1724).

Vánoce v Gorlici 2007

* Veselé Vánoční hody

* Pásli ovce valaši

* Vzhůru bratři milí

* Nesem vám noviny

* Tedy poženem

* Ráda bych k Betlému

* Slyšte, slyšte, pastuškové

* Štědrej večer nastal

* Tichá noc

* Slyšeli jsme v Betlémě

* Chtíc, aby spal

* Dej Bůh štěstí

* My tři králové

* Já malý přicházím

* Rolničky

* Pastýři, nespěte

* Vánoce, Vánoce přicházejí

* Purpura

* Bílé Vánoce

* Hej Vánoce

* Štěstí, zdraví

* Byla cesta, byla ušlapaná

* Vánoční lístek

* Vánoční

* Zelená se louka

* Jak si krásně neviňátko

* Narodil se Kristus Pán

* Nesem Vám noviny

* Půjdem spolu do Betléma

na hlavní stránku

copyright © vrstevniceJ 2007