t na kalendář

pátek 26. - sobota 27. října 2007

Oslavany s Vrtalama...

Vrtalové byli pozváni do Oslavan panem místostarostou Milošem (Mgr. Miloš Musil) na obhlídku a projížďku tematických cyklostezek, které byly v okolí Oslavan vybudovány. No a tak nějak se to schumelilo, že jsem byla přizvána. A fakt to teda stálo za to .

Nejprve trošku fotodokumentace od Vrtalů.

Nakolácký článek "Do Oslavan za dobrým..." včetně diskuze.

A teď něco málo k výletu samotnému...

Odjezd jsme naplánovali na pátek 26.10.2007 po sedmé ranní. Trošku se to sice posunulo k osmé ranní, ale to nikomu nevadilo. Hlavně, že jsme sebou měli všechno potřebné . Do Oslavan jsme dorazili před dvanáctou, najedli jsme se, ubytovali jsme se a zatímco Jitka s Václavem odjeli s Milošem kolmo na průzkum Templářské cyklostezky, já jsem využila blízkosti Moravského Krumlova a jela jsem se podívat na Muchovu Slovanskou epopej - vstupenka.

Večer jsme pak vše náležitě zhodnotili v Zámecké restauraci Oslavanského zámku, která je zásobována vlastním pivem vařeným v místním Zámeckém pivovaru.

V sobotu jsme nejprve využili nabídky místostarosty Miloše k prohlídce Oslavanského zámku. A bylo to fakt zajímavé, protože jsme viděli a dozvěděli se i něco víc, než běžní návštěvníci zámku.

Na kola to dneska moc nebylo, ale zase jsme nechtěli přijít o některé zajímavosti cyklostezek. Nakonec jsme se rozhodli pro kompromis tak, abychom přece jenom viděli co nejvíce. Nejprve nás čekalo přeautění do Dalešic a cestou jsme si odškrtli JE Dukovany - byla jsem naprosto fascinovaná tím šíleným monstrem vytrčeným uprostřed zdejší přírody. Je až neuvěřitelné, jak se okolní lesy a vesničky ztrácely pod mohutností chladicích věží, které byly ve zdejším panoramatu všudypřítomné.

V Dalešicích jsme si ale hned spravili náladu - navštívili jsme Dalešický pivovar, který je známý hlavně díky filmu Postřižiny. Skvěle jsme se tu najedli a napili, no a teď už nic nebránilo tomu, sednout také chvilku na kolo. Václav to udělal hned, ale my popojeli ještě kousek do Kramolína.

Trasa: dneska jsme okusili kousky z Energetické a Pivovarské cyklostezky. Jeli jsme po trase Kramolín - rozhledna Babylon, což byla poměrně příjemná cesta lesem. Jen jsme ale z lesa vyjeli, čekal nás přespolní bahenní cross, což moc příjemné nebylo. Byly jsme zablácený snad až za ušima. Trvalo to dobré 2 km až na Mohelenskou hadcovou step - sjezd přes hráz v. n. Mohelno, odkud jsme zase museli vyšlapat lesní kamenitou cestou na hřeben. Tady jsme se také na chvilku dotkli Mlynářské cyklostezky, která vede z Hardegu do Třebíče. Pokračovali jsme po Pivovarské cyklostezce - kolem zříceniny hradu Rabštejn. Tu jsme ale nakonec neviděli, protože zrovna v kritických místech byla cesta čerstvě zasypaná kamenitou navážkou, kterou hutnil obrovský válec. Takže jsme museli svést krátký boj s technikou. Poslední úsek cesty už byl celkem pohodový - lesní asfaltkou jsme vystoupali na hráz Dalešické přehrady a odtud už to byly jen poslední 2 km k autu do Kramolína.

Délka: dalo to sice asi jen 17 km (Václavovi asi o 7 km více), ale dneska o výkony nešlo.

Můj pohled na cyklostezky v okolí Oslavan:

* jde pouze a jen o moje postřehy vycházející z mých pocitů, znalosti orientace v mapě a cyklistických zkušeností.

* i přesto, že vyjadřuji několik záporných postřehů (nakonec, bez nich by to ani nešlo ), cyklostezky se mi jednoznačně líbily a je skvělé, že vznikly.

velké PLUSY

 

malé MÍNUSY

už jen to, že jsou *

jsou poutavě tematicky zaměřeny *

vedou úžasnou krajinou *

seznamují se zajímavostmi kraje *

využívají stávající turistické trasy a místní cesty *

dají se mezi sebou kombinovat *

mají přijatelnou délku *

jsou určeny jak pro MTB, tak i pro treková kola a * mohou je využít i pěší  

pro každou trasu je samostatný info leták *

po trase jsou rozmístěny info tabule *

 

* chybí označení náročnosti nebo alespoň upozornění v    mapě na technicky náročné pasáže

* v info materiálu chybí označení, jaká kola jsou pro    jízdu vhodná

* některé terénní pasáže vyžadují zkušenosti

* některé terény jsou pro "mladé a neklidné"

* je otázkou, jak by některá místa zvládaly rodiny s    dětmi a začátečníci, ale kdo se bojí, nesmí do lesa

* některé pasáže by zasloužily drobnou úpravu    povrchu = mírné srovnání povrchu, NE asfalt !!!

* v některých místech je "přeznačkováno" = motá se     značení dvou místních tras se standardní cyklotrasou apod.,     takže je dobré mít i vlastní mapu

Náš výlet do okolí Oslavan se pomalu blížil ke konci. Naložili jsme naše zabahněná kola a vydali se směrem k dálnici. Ale co by to bylo za výlet, kdyby neměl sladkou tečku. A tu jsme si dopřáli v Náměšti nad Oslavou v cukrárně na náměstí. Stihli jsme to ale doslova za pět minut pět, protože v pět zavírali. Ovšem kávička, čajík a zákusky byly výborné i v té rychlosti, ve které jsme je zkonzumovali .

Byly to naprosto úžasné dva dny nabité neuvěřitelnou spoustou dojmů a nových poznatků. Vrtaláci moc díky, že jsem vám mohla dělat řidiče .

na hlavní stránku

copyright © vrstevniceJ 2007