t na kalendář

 úvod

s kolem do letadla

pár (24) fotek

poznatky a zkušenosti

sumář

so 14.7.

Compiegne

ne 15.7.

Soissons

po 16.7.

Forét Dom

út 17.7.

St. Quentin

st 18.7.

St. Quentin

čt 19.7.

Laon

pá 20.7.

Laon

so 21.7.

Reims

ne 22.7.

Reims

po 23.7.

Verdun

út 24.7.

Verdun

st 25.7.

Praha

sobota 14. - středa 25. července 2007

Francie na kole...

5. den - středa 18. 7. 2007

Trasa: St. Quentin - prohlídka města

Délka: 18,5 km

Počasí: celý den krásně, teplota určitě nad 25° C

Ráno jsem nějak nemohla dospat a tak jsem vyjela pro snídani. A konečně se mi podařilo objevit i cosi jako železářství, kde měli náhradní cartuše. No byl to oříšek, ale nakonec jsem jednu vybrala. Špatně... Ach jo, my snad nikdy nebudeme schopný uvařit si vlastní čaj a kafe...

Po snídani jsme vyrazili na prohlídku města. Zahájili jsme ji, samozřejmě, v příjemném bistro-tabák. Bez startovní kávy a piva prostě vyrazit za kulturou nelze .

Já jsem, samozřejmě, čas trávila louskáním mapy a zjistila jsem, že nejen v Paříži, ale i zde jsou Champs Elysées a když už ty "bramborový pole" nemůžu vidět v Paříži, chci je projet aspoň tady. Je teda fakt, že jsem si musela vyslechnout spoustu keců, ale vydržela jsem to . A co to vlastně bylo za třídu?!? Prostě byl to zelený park jehož středem vedla hlavní třída... Ale byla jsem na Champs Elysée . A nakonec, žádná zajížďka k centru to nebyla.

Pak jsme narazili na naprosto úžasnou katedrálu. Nikde nikdo - v naprostém klidu a pohodě jsme si ji mohli prohlédnout. No a pak jsme měli možnost poznat, co jsou to všude avizované "Plage de l´Hotel de Ville" - prostě pláže u radnice. Na hlavní náměstí byly prostě navezeny haldy písku a byla tu vytvořena umělá pláž s prolézačkami pro děti a nějakým tím ráchadlem. Teda představa, že by tohle udělali v Praze před magistrátem, je dost děsivá. Ještě že v tomhle mají naši radní alespoň trochu rozumu. Nebo jim to ještě nikdo neporadil .

A pak jsme tu narazili ještě na jednu věc, kterou jsme doposud neviděli - stánek, kde verbovali zájemce do cizineckých legií. Radši jsme se tam ale moc nemotali, abychom nevzbudili zájem .

Pozvolna jsme projeli městem a konečně jsme dorazili k doporučené gurmánské restauraci na obídek. Je teda fakt, že když jsme se usazovali, měli majitelé tendenci nás vyhostit a dost dlouho nás přesvědčovali, že bar na pivo je naproti. Podařilo se nám je ale přesvědčit, že opravdu chceme jíst a že chceme jíst zrovna u nich. Až později jsme zjistili, že vlastně chtěli i zavírat, což jim náš příjezd znemožnil, ale nutno říci, že nás obsloužili velmi ochotně a moc dobře jsme se najedli. A bylo, samozřejmě, i doporučené "plat du jour" s Foie Gras (husími játry) a pak scampi (krevetky) s rýží a rajčaty. Fakt dobrůtka.

Místní "nákupní" třídou jsme pak sjeli na Place 8. Octobra, kde jsme zapadli do bistříčka a okamžitě jsme si ho oblíbili. Tady byl klídek. Po občerstvení jsme ještě objeli kousek cyklostezky kolem kanálu, vyzkoušeli další bistříčko na Place 8. Octobra a pak už jsme toho měli pro dnešek dost a tak jsme jeli "domů".

nahoru

na hlavní stránku

copyright © vrstevniceJ 2007